Piroska
-1 °C
5 °C

Egymilliárd forint hiány a pécsi orvostudományi karon

2001.06.12. 16:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Akár kincstári biztost is kinevezhetnek a Pécsi Egészségtudományi és Orvostudományi Centrum pénzügyi irányításának élére, mert az intézmény egymilliárd forintos hiánnyal küzd. A Pécsi Tudományegyetembe integrált centrumban egyelőre nem tudják magyarázni helyzetet; a kincstári biztos megjelenése azonban az egész tudományegyetem gazdálkodására hatással lehet. Jelenleg a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen működik kincstári biztos.

Egymilliárd forintos hiánnyal küzd a nemrégiben a Pécsi Tudományegyetembe integrált Egészségtudományi és Orvostudományi Centrum, így veszélybe került a zökkenőmentes kutatás és betegellátás - jelentette keddi számában a Dunántúli Napló. Dr. Fischer Emil, a centrum (orvoskari) dékánja a lapnak elmondta, hogy a hiányban jelentős szerepe van az egészségügy területére jellemző alulfinanszírozásnak, bár azt sem tudják, hogy a centrum katasztrofális helyzetéhez mennyire járultak hozzá a szervezési és finanszírozási baklövések. Fischer azt is kiemelte, hogy a hiányt nagymértékben növelte a tavaly óta görgetett forráshiány, valamint a most létrehozott Szívcentrum kialakítása miatti adósság is.

A konkrétumokról nem nyilatkoznak

A Pécsi Egészségügyi Főiskola Képzési Központja
Fischer Emil úgy fogalmazott, hogy "a centrumban, egyelőre - mivel hatvan napon túli tartozásaik nem érik el az 50 millió forintot - nem merült fel csődbiztos kinevezésének szükségessége". A kialakult helyzet pontos okairól azonban csak hetek múlva, a belső vizsgálat lezárulását követően lehet konkrétumokat megtudni. A szükséges változtatásokról, az esetleges kényszerintézkedésekkel kapcsolatban a dékán nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni, bár az orvostudományi centrum vezetése jelezte: az adósságállomány csökkentése érdekében valószínűleg még a jelenleginél is feszítettebb gazdálkodásra lesz majd szükség.

Kihat az egész egyetemre

Légrádi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgató-helyetesse azonban az Indexnek nem zárta ki egyértelműen a kincstári biztos kinevezését. Légrádi szerint az orvosi kar gazdasági csődje csupán akkor nem lesz kihatással az egyetem működésére, ha a problémát önerőből tudják megoldani, és így elkerülik a kincstári biztos kinevezését. "Erre egyébként minden esély megvan" - bizakodott a főigazgató-helyettes. Ellenkező esetben - érvelt Légrádi - a kincstári biztos által meghatározott irányvonalat követve az egész egyetem gazdálkodását át kell alakítani, amely komolyan befolyásolja az intézmény zavartalan működését.

Elemzés és kezelés

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen januártól dolgozik kincstári biztos, de - az idő rövidségére való hivatkozással - elutasították azt a kérésünket, hogy foglalják össze eredményeiket. Az Index által megkérdezett aktív kincstári biztos mellett dolgozó szaktanácsadó véleménye szerint a kincstári biztos működése minden esetben egyedi és intézményre szabott, ezért nem lehet tőle csodákat várni. A neve elhallgatását kérő szakértőnk elmondta: a kincstári biztos elsőszámú feladata, hogy megállapítsa a hiány keletkezésének okát, illetve elemezze és kezelje az ebből fakadó problémákat, de "ez nem megy egyik pillanatról a másikra".