Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szili szerint Kína nem egy elefánt

2006.03.14. 14:43
Nem kér bocsánatot Szili Katalin szocialista házelnök fideszes ellenfele. Borhidi Attila fizetett hirdetésében azt állította, Szili veszélyezteti az emberek munkahelyét, mert legutóbbi pekingi látogatásán kínai vendégmunkásokat toborzott. Borhid azzal dramatizálja a helyzetet, hogy "Tudjátok mi történik, ha az elefánt bejön a kiskapun? A kapunak annyi. Meg nekünk is!" Szili tagadja a vádakat.

Nem kér bocsánatot Szili Katalintól Baranya 2. számú választókörzetének fideszes képviselőjelöltje, Borhidi Attila és fenntartja: igaz állításokat fogalmazott meg a házelnök által kifogásolt újsághirdetésében. Szli Katalin és kampányfőnöke szombati tájékoztatóján kifogásolták, hogy a Pécsi Hét című hirdetési újságban Szili és a Kínai Fal címmel féloldalas hirdetés jelent meg, amelyben Borhidi Attila arra figyelmezteti a választópolgárokat, hogy veszélyben vannak a magyar munkahelyek.

"Dömpingárúval tennék tönkre a vállalkozűsokat"

A fideszes jelölt a hirdetésben választókerületi ellenfele közelmúltban tett pekingi látogatására utalva azt állítja, hogy Szili Katalin kínai vendégmunkásokat toboroz Magyarországra. Szól arról is, Kína meg akarja szerezni a taszári repülőteret, hogy kínai dömpingáruval árassza el Magyarországot, tönkretéve a hazai vállalkozásokat.

A hirdetésben az olvasható: az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke kínai vállalatokkal akar Magyarországon utakat és lakónegyedeket építtetni, valamint az is, hogy Budapesten a kádári idők magas rangú rendőrtisztjeinek ügyvédi irodái gyorsított eljárással szereznek munkavállalói és letelepedési engedélyeket kínaiak számára. Szili bocsánatkérésre szólította fel riválisát, amit Borhidi keddi tájékoztatóján szükségtelennek tartott.

A bocsánatkérés elmarad

"Igazat mondtam, ezért indokolatlan lenne a bocsánatkérés" - jelentette ki Borhidi Attila. Amikor újságírók arra kérték a politikust, tényekkel, adatokkal támassza alá, bizonyítsa állításai igazát, Borhidi Attila konkrét bizonyítékokat nem mutatott be.

Reagálásából kiderült, személyes tapasztalatai, a sajtóban megjelent újságcikkek, máshonnan szerzett információk alapján jutott általa egyértelműnek vélt következtetésekre, a Szili Katalin által sérelmezett állításokat ezek alapján fogalmazta meg.

Szili Katalin a hirdetésre reagálva azt mondta, hazugság, hogy kínai vendégmunkásokat toborozna Magyarországra. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, külföldiek belépésére, munkavállalására ugyanúgy uniós szabályok vonatkoznak, mint az áruk behozatalára. Egy egymillió dollárból felépülő, uniós normák szerint működő, áruelosztással foglalkozó logisztikai központ nem munkahelyeket szüntetne meg, hanem munkahelyeket teremtene.

Kína nem egy elefánt

A házelnök kitért arra, hogy a Kínával folytatott tárgyalásoknak köszönhetően az ázsiai ország hamarosan feloldja az 1996 óta érvényes gabonaembargót, és Magyarország még ebben a hónapban szerződést köthet egymillió tonna hazai gabona exportjáról.

Szili Katalin megjegyezte,: különösen otrombának tartja Borhidi Attila hirdetésének végét, amelyben az olvasható, hogy "Tudjátok mi történik, ha az elefánt bejön a kiskapun? A kapunak annyi. Meg nekünk is!" Magyarázata szerint abban a Fidesz szakpolitikusai is egyetértenek, hogy Kínát nem lehet elefántnak tekinteni.