Nem oszlatta fel önmagát a pécsi közgyűlés

2007.09.06. 20:52
Nem oszlatta fel önmagát a pécsi közgyűlés csütörtökön, minthogy a baloldal leszavazta a Fidesz javaslatát. Közben tárgyalást kezdeményezett Toller László mandátumáról a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója.

Nem oszlatta fel önmagát a pécsi közgyűlés csütörtökön, miután a jobboldali pártok javaslata nem kapott minősített többséget a baloldali többségű képviselő-testületben.

A Fidesz kezdeményezte az önfeloszlatást

A név szerinti szavazáson a képviselők közül 14 voksolt az önfeloszlás mellett, 23 ellene, 4 városatya hiányzott.

Az önfeloszlást a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület kezdeményezte, mert véleményük szerint a városvezető szocialista-liberális koalíció politikáját megválasztásuktól fogva a döntési, felelősségi kompetenciák kisajátítása, a politikai érdekek előtérbe helyezése jellemzi, figyelmen kívül hagyva a választók akaratát.

Az indítványozók nehezményezték, hogy politikai ellenfeleik "lépéseikkel az ellenzék képviselőit sokszor korlátozzák képviselői jogaik gyakorlásában". Korlátozzák ellenőrzési lehetőségeiket és gyakran szakmailag megalapozatlan, rossz döntéseket hoznak.

"Legvadabb diktatúrákra jellemző"

Példaként hozták fel, hogy a közgyűlés megalakulásakor a választói akaratot nem tükröző bizottsági és tanácsnoki struktúrát állítottak fel, több önkormányzati funkcióban színlelt kiválasztási eljárással nem elsősorban szakmai alkalmassági, hanem politikai kinevezések történtek.

Az indokok között szerepelt, hogy több esetben lehetetlenné teszik az önkormányzati vagyongazdálkodás, az önkormányzati tulajdonú cégek ellenőrzését, a várost ugyanakkor adósságspirálba hajtják, ennek következményeit pedig a lakosságra hárítják.

Véleményük szerint ez a módszer "a legvadabb diktatúrákra jellemző, és demokratikus országban elfogadhatatlan."

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere erre reagálva szerdán az MTI-nek azt mondta: az ellenzék felvetései nem megalapozottak. A javaslat nem kapja meg az elfogadásához szükséges szavazatot, így a jelenlegi vezetés tovább dolgozhat Pécs fejlődése érdekében.

A Fidesz egyeztetne Toller mandátumáról

Időközben tárgyalást kezdeményezett Toller László mandátumáról a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója. Bánki Erik hétfőn egyeztet Tasnádi Péter pécsi polgármesterrel, az MSZP Baranya Megyei Területi Szövetségének elnökével, mondta a Független Hírügynökségnek Bánki Erik.

Toller László tavaly júniusban súlyos autóbalesetet szenvedett, a szocialista politikus azóta kómában van. A törvény alapján Toller László akkor veszítené el mandátumát, ha hivatalosan cselekvőképtelenné nyilvánítják.

A politikus családja ezt nem akarja megtenni, az ügyészség viszont elvileg megteheti, ha kérik erre - akár magánszemély, akár politikai pártok. Ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák Toller Lászlót, az Országos Választási Bizottság időközi választást írna ki a választókörzetében.

A pécsi MSZP nem kezdeményezne ilyet

Az MSZP pécsi szervezete nem kezdeményez ilyet, és lapinformációk szerint a Fidesz sem szívesen ösztönözné erre az ügyészséget, mert egy ilyen kezdeményezés akár visszás is lehet a választók szemében. Az ellenzékiek ugyanakkor azzal sem értenek egyet, hogy Toller László körzetének nincs országgyűlési képviselője.

A fideszes Bánki Erik megkereste az ügyben Szili Katalin házelnököt, aki Pécs egyik körzetének országgyűlési képviselője is. Ő azonban azt kérte tőle, hogy az MSZP területi szövetségének elnökével, Tasnádi Péterrel tárgyaljon az ügyben.  • Hírek
  • Hírek