Piroska
-1 °C
5 °C

Csendre intene Pécs első embere

2001.10.24. 11:51
Megregulázná a pécsi zajongókat a városi önkormányzat csendrendelete, melyről e héten határoz a városi közgyűlés. Az eddig csak bejelentésköteles, előreláthatóan azonban nagy hanggal járó eseményeket a javaslat alapján nem volna elég előre jelezni, engedélyt is kellene rá szerezni. A jóváhagyás nélkül zajongók az eddigi tíz helyett harmincezer forintos szabálysértési bírságra számíthatnának. Ráadásul a polgármester bármikor dönthetne a hangoskodás azonnali leállításáról.
A Dunántúli Napló egyik múlt heti összeállítása szerint szigorodik a pécsi közterületi rendezvények zajszint ellőnérzése, illetve olyan események is engedélykötelessé válnak, melyeket eddig csak bejelenteni kellett. A lépésre azért szánta el magát a pécsi városháza, mert az elmúlt évben közel száz bejelentés érkezett a polgármesteri hivatalhoz, melyekben a pécsiek elsősorban a szabadtéri rendezvények zajszennyezése ellen emeltek szót. Az összeállítás szerint ezek közül elenyésző volt a "szomszédháborúk" miatti bejelntések száma. A pécsi "csendrendelet"-tervezet egyébként sem a lakóközösségekre vonatkozik, mert ha valaki egy többlakásos társasházban bömbölteti a zenét, azzal szemben a polgári törvénykönyv alapján lehet fellépni, amely birtokháborításnak minősíti a határértékek feletti zajkeltést.

Bejelentésköteles rendezvények

Kosztka Ferenc, a pécsi városháza jogtanácsosa az Indexnek elmondta: a határértékeket a szabályozás nem érinti, mert ezt egy egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza. A legfontossabb változás megítélése szerint az lesz, hogy minden sport-, kereskedelmi és vendéglátóipari rendezvényre előzetes engedélyt kell beszerezni. Ilyen lehet akár egy több száz fős esküvő is. Abban az esetben, ha az engedélyeztetést intéző hivatalnok úgy ítéli meg, hogy a tervezett esemény hangos lehet, úgy előzetes szakértői véleményt kell készíteni. Akkor is a városháza jóváhagyása szükséges, ha például egy orgonára van engedélye valakinek, de már egy egész zenekar játszik az adott helyiségben.

Fülsértő
A fül fájdalomküszöbe 130 decibel. Ha egy lökhajtásos repülőgép 100 méterre elhúz a fejünk fölött, 110 decibel a terhelésünk, a forgalmas autóút 70 decibelt ad, az erdei falevelek susogása pedig 10-et. A 40-60 decibel hatása: ingerlékenység, nyugtalanság, szellemi koncentráció hiánya, éjjel pedig akkor is zavarja a mély alvás időszakát (és nem tudjuk kipihenni magunkat), ha nem ébredünk fel. www.dunantulinaplo.hu

Tehermentesítenék a fő teret, nőne a bírság

A "csendrendelettel" egyidőben a jogatnácsos tájékoztatása szerint a közterület használatról szóló szabályozás is változik. Ennek alapján például a városháza nem volna köteles egymás után következő több remdezvényt engedélyezni ugyanarra a helyszínre. A gyakorlat így az volna, hogy a tervezett helyszín helyett a város felajánlana öt másikat, így tehermentesítve például a fő teret, ahol eddig egymást követték a hangosabbnál hangosabb programok. A bírság összegének emelése azt célozza, hogy a közterületi hangoskodásnak visszatartóbb hatása legyen, így az eddigi tízezerről, harmincra növelik a kiszabható bírság plafonját.

A visszaesőket a polgármester regulázná meg

Arra is gondoltak, hogy ha nem visszatartó erő a bírság - és akad, aki zsebből fizet, és nem csavarja le az erősítőt -, a rendeletben lehetőséget adnak a polgármesternek arra, hogy saját hatáskörében intézkedve "egy intésre" elhallgattathassa a zajongót.

Megengedett decibelek
A pécsi csendrendelet-tervezet szerint üdülőterületen, kórházak környékén és szanatóriumi környezetben, védett természeti területen, illetve lakó- és intézményi terület mellett (laza beépítettség esetén) nappal 55, éjjel pedig 45 decibel a megengedett. Tömör városi beépített lakóterületen nappal 60, éjjel 50 decibel, ipari területen pedig (ahol esetleg lakóházak és intézmények is akadnak) nappal 65 decibel, éjjel pedig 55 decibel az, amit az ott lakóknak el kell viselniük. A határértékek megállapításánál éjjel a hangosító berendezések által szolgáltatott legkedvezőtlenebb félórát, nappal pedig a legkedvezőtlenebb 4 órát kell alapul venni. www.dunantulinaplo.hu