Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Bizonytalan pedagógus-béremelés

2000.11.16. 18:42
Mind a szakszervezet, mind az oktatási tárca indokoltnak tartja a pedagógusbérek kompenzációját, ám a rég esedékes emelés mértékéről eltérnek a vélemények. Az ország számos oktatási intézményében nemhogy a bérek reálértéke, hanem a kézhez kapott fizetés összege sem növekedett immár két esztendeje.
Kulcsfontosságú kérdés, hogy a pedagógusbérek kompenzációja még az idén tető alá kerüljön, amelynek legkézenfekvőbb módja a 14. havi bértípusú kifizetés volna -jelentette ki csütörtökön Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) főtitkára az érdekvédelmi tömörülés budapesti sajtótájékoztatóján.

Tizenkét-milliárdos igény

Mi lesz velük?
Jelenleg a fogadóórákért, a szülői értekezletért, a gyerekek tanulmányi versenyre való felkészítésért a pedagógusok nem kapnak fizetést.
A szakszervezeti vezető a PSZ elmúlt hónapokban 12 helyszínen tartott országos fórumsorozatának tapasztalatait összegezve elengedhetetlennek tartja, hogy a tervezett és valós infláció közötti mintegy 4 százalékos rés miatti reálbércsökkenést ellensúlyozzák. A PSZ úgy véli, ez az igény nem irreális, hiszen számításaik szerint a korrekció költségvetési forrásigénye a közoktatásban bruttó 12 milliárd forint, amelyre megvan a rendelkezésre álló forrás.

Az ország számos iskolájában a pedagógusbérek nemhogy az inflációt nem követték, hanem a kézhez kapott összeg sem növekedett immár két esztendeje.

A fogadóóráért is járjon fizetés

Borbáth Gábor hangot adott annak az évek óta felmerülő igénynek is, hogy a jövőben a kompenzációt az infláció tervezettől eltérő alakulása esetén törvényileg kellene garantálni. Ezen kívül a pedagógusok érdekvédelmi szervezete kezdeményezi, hogy 2002. szeptember 1-jétől a kötelező órákba a minőségi munkavégzés és a szülői fogadóóra is számítson be. Jelenleg ugyanis a fogadóórákért, a szülői értekezletért, a gyerekek tanulmányi versenyre való felkészítésért a pedagógusok nem kapnak fizetést.

A PSZ vezetője kiemelten fontos területnek nevezte a nem pedagógus alkalmazottak bérszorzójának kérdését: január 1-jétől 1,05-ről 1,10-re emelését javasolja, amely szeptembertől a felsőfokú végzettségűek esetében 1,26-ra növekedne.

Borbáth, a fórumon részt vevő pedagógusok véleményét tolmácsolva közölte: nem hisznek a jövő évre tervezett, hat százalékosra inflációban.

A tárca szerint a kevesebb is elég

Az Oktatási Minisztérium (OM) csütörtökön délután sajtóközleményben reagált a szakszervezeti vezető kijelentéseire, amely szerint a tárca már korábban jelezte, hogy indokoltnak tartja a fent említett kompenzációt, ám annak mértékéről az érdekvédelmi szervezetétől eltérő állásponton vannak. Az OM szerint az indokolt kompenzáció 3-3,5 százalékos, amelynek költségvetési szükséglete összességében mintegy 5,9-6 milliárd forint. A tárca a közlemény szerint erre vonatkozó javaslatát már eljuttatta a Pénzügyminisztériumhoz (PM), ám kormányzati döntés ebben az ügyben még nem született.

A PSZ a javaslatokat levélben elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek és november utolsó hetében találkozóra is sor kerül a PSZ és az oktatási tárca képviselői között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!