Ágnes
-1 °C
2 °C

Pelczné nem volt elég jó Kövérnek

2006.05.26. 19:48
Miskolcon, Pécsen és Szegeden a választók segítségével keres magának polgármesterjelöltet a Fidesz. Pedig az ellenzéki pártnak mindhárom városban volt már polgármesterjelöltje, Miskolcon például pont az egyik Fidesz-alelnök, Pelczné Gál Ildikó.

Az önkormányzati választások előtt a Fidesz Miskolcon, Szegeden és Pécsett, a demokrácia kiterjesztésének egyik lehetőségeként titkos polgármesterjelölt-választást tart, jelentette be Kövér László pénteken, a Lakiteleki Népfőiskolán tartott sajtótájékoztatón.

Kísérleti jeleggel

"Kísérleti jelleggel, Miskolcon, Szegeden és Pécsett arra kérjük a helyi szervezeteket, hogy tartsanak »polgármester-jelölti előválasztást«" - mondta a Fidesz országos választmányának az elnöke. Kövér László elmondta, hogy bárki tehet személyi javaslatot az adott város polgármesterjelöltjére, a Fidesz helyi szervezetének vagy szövetségeseinek, természetesen az érintett személy beleegyezésével. Az ajánlott személyek közül egy testület választja ki azokat, akik közül a város választópolgárai titkos szavazással dönthetik el, ki legyen a Fidesz polgármesterjelöltje.

A választmány elnöke és a helyi szervezet által felkért, a helyi közéletben nevet, tekintélyt szerzett emberekből álló testület "kiszűrvén azokat, akik nem polgári értékrendjükről ismertek a helyi közéletben" kiválaszt többet, de legalább hármat, akik hajlandóak a megmérettetésben részt venni.

Kötelező érvénnyel

Kövér László elmondta, hogy azt kéri a szombaton ülésező országos választmánytól, hogy ezt a javaslatot fogadja el a három város számára kötelező érvénnyel, de a többi városban is kipróbálhatják a Fidesz szervezetei a jelölésnek ezt a demokratikusabb formáját. Az MTI kérdésére a választmány elnöke elmondta, hogy a helyi szervezetekre bízták, hogyan oldják meg a titkos választást.

Kövér emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök megválasztása előtt már felkérték az embereket hasonló véleménynyilvánításra, igaz, az nem volt titkos, de egyfajta orientációt jelentett a jelöltek között. "Mint látjuk, nem volt sikertelen" - fűzte hozzá.

Pelczné sem volt elég jó jelölt

A bejelentés némileg meglepő vonatkozása, hogy mind a három városban volt már polgármesterjelöltje a Fidesznek, Miskolcon Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz egyik alelnöke. Pelczné ugyanakkor ringbe szállt ugyan egyszer már a posztért négy évvel ezelőtt, de akkor csúnyán kikapott a város mostani polgármesterétől Káli Sándortól, aki több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Pelczné.

Pártközeli forrásaink szerint Orbán Viktor pártelnök rendcsinálásának része, hogy megfosztja a városi Fidesz-szervezetet a polgármesterjelölt-választás lehetőségétől. Úgy tudjuk, Orbán nem volt elégedett sem a szegediek által polgármesternek szánthelyi vállalkozóval, Oláh Jánossal, aki mindössze egy éve lépett be a Fideszbe, így nem tartották "eléggé fideszesnek".

Páva Zsolt se biztos, hogy próbálkozhat

Páva Zsoltot is hiába választotta meg a pécsi Fidesz. Az1994 és 1998 között már polgármesterkedő politikus a legutóbbi parlamenti választáson alulmaradt szocialista riválisával, Bókai Endrével szemben. De tény az is, hogy 1998-ban, amikor a Fidesz kormányra került, nem Pávát indította újra, hanem az ősfideszes Trombitás Zoltánt.

Orbán: se kormány, se kormányprogram
"Több mint négy hét telt el a választások óta, de se kormány, se kormányprogram, csak egy gigantikus megszorító csomag körvonalai" - mondta Orbán Viktor pénteken Lakiteleken. A Fidesz elnöke szerint egy minden eddiginél nagyobb megszorító csomag bevezetésére készül a következő kormány, amit reformnak nevez. "De ha szétbontjuk ennek a csomagnak a szálait, akkor azt látjuk, hogy kivétel nélkül mind valójában elvonás" - tette hozzá.

Orbán Viktor a reformokat szükségesnek nevezte, "de a pénzbehajtás és a megszorítás" nem az. A politikus szerint hiba lenne azt hinni, hogy a választás arról szól, ki gyakorolja a hatalmat, mert nem csak ez a kérdés, hanem az, hogy merre menjen Magyarország. A választás nem egy "hatalomtechnikai játszma", hanem valójában a következő négy év haladási irányának a kijelölése - fűzte hozzá.

A Fidesz elnöke beszélt arról, hogy veszély fenyegeti az ingyenes oktatást, az ingyenes egészségügyet, és adóemelésekre készül az új kormány. Kifejtette, hogy a kormány előző négy évi munkája nem többletet eredményezett, hanem éppen ellenkezőleg, pénzügyi válságba vitte az országot, jelentősen megnövelve az államadósságot. Kiemelte: a választások után nagyobb a bizonytalanság, mint előtte volt. Ennek legfőbb okát abban látja az ellenzéki politikus, hogy eltitkolják az ország valós helyzetét.