Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Ingyenpelenka, az nem lesz

2003.07.11. 13:23
Mindenki nagyon várta már Medgyessy Péter miniszterelnököt a Tétényi úti Szent Imre Kórház szülészetén, ahol a népesedési világnap alkalmából nem jelentette be, hogy ingyen lesz a pelenka. A kormányfőt a 4050 grammos Németh István makrogazdasági adatokkal szembesítette.
Ma igazi kihívás előtt állunk - nyújtózott egyet reggel Medgyessy Péter, majd kidörzsölte szeméből a lidérces rogánálmot. Népesedési világnap van, jó ilyenkor beszédet mondani. Az első mondat a legfontosabb. És az megvan. Mint tudják, ma van a népesedési világnap. Aki ennél jobbat mond, az Pettkó András. Bejelentés is kellene. Megvan! Ingyen lesz a pelenka.

Csörög a mobil. "Hívjálvisszafülkébőlhívlak", hadarja Kovács László, hogy még beleférjen a három másodpercbe. "Mondjad!" "Csak azért hívlak, nehogy bejelentsed, hogy ingyen lesz a pelenka. Már elküldtem a Gyula kilencvenhatos beszédét, az jó lesz, csak a nyugdíjasok ingyen repülőjegyét hagyd ki." A miniszterelnöknek kedve lett volna visszafeküdni, de nem tehette, már várta az autó.

Mindig az a makrogazdaság

Kedve lett volna visszafeküdni
A Tétényi úti Szent Imre Kórházban hölgy sietett elé. "Mindenki nagyon várta már, miniszterelnök úr", nyújtotta a kezét. És tényleg, odabent felsorakozva várták a főorvosok, meg a kerület alpolgármestere, nagyon. "Csak nem elszólni magam, csak nem elszólni magam", mormolta maga elé a kormányfő, a vizit utáni beszédére koncentrálva, és megjelent előtte a két gondolat között levegőt vevő Lendvai Ildikó, megindítva egy izzadtságcseppet a háta közepén. Sötét szobába vezetik, ahol egy vetítőn adatok futnak végig a születésszám alakulásáról, három-négy táblázat között pihentetésként egy-egy Kismama magazinos fotó pucér gyermeküket maguk elé emelő, ruhátlan kismamákról.

A szülészeten Medgyessy Péter miniszterelnököt hivatalos látogatáson édesanyja jelenlétében fogadta Németh István, 4050 grammos magyar állampolgár. A kormányfő szemébe könny szökött, a drága pelenkára gondolt, ám Németh megfogta csuklóját, és figyelmeztette: "Péter, ne tedd. A jövőnket élnénk fel! Hát nem olvastad a Standard&Poor's figyelmeztetését? Magyarországnak konszolidálnia kell költségvetését ahhoz, hogy meg tudja őrizni adósságainak jelenlegi besorolását. Ugye tudod, hogy ez mit jelent?" - kérdezte az ámuló fotóriporterek előtt. Medgyessy bólintott, bár egy kis neheztelés volt a tekintetében. "Mindig az a makrogazdaság", sziszegte a folyosón maga elé.

Impresszionáló volt

Éppen egy férfit vizsgáltak a CT-n, aki nem láthatta az időközben odasereglő, újságírókat, fotósokat. Egyikük óvatosan megjegyezte: figyelmeztetni kellene szegényt, nehogy azt higgye, hogy testében két szívet találtak. A miniszterelnököt az orvosok keményen megszorongatták. Egyikük például azt mondja a kórháztörvény kapcsán: "Van esély, hogy a versenyszférában is talpon maradjunk." "Pelenka" - gondolja Medgyessy.

"Mint tudják, ma van a népesedési világnap" - mondta a miniszterelnök a kórház halljában rögtönzött beszédében. "Impresszionáló volt, ahogy itt az esélyeket megadják a gyermekeknek", mondta, a közönség pedig elképzelte azt a negyven perces kórházi vizitet, aminek végén a kormányfő bejelenti a szülészet bezárását.

A pelenka nem került szóba, megingás is csak egy helyen volt, az ismét felemlegetett rászoruló óvodásoknak szánt ingyenebédnél. "Ha most nem mondod, akkor soha", futott át agyán, aztán hagyta az egészet, maga elé képzelve Katona Béla erről kiadott közleményét.