Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kedden nem tárgyalhatja a T. Ház a pénzmosás elleni törvényt

2001.11.05. 11:43
Az Országgyűlés nem tarthat zárószavazást a terrorizmus elleni törvénycsomagról kedden, ugyanis a parlament hétfői ülésén nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést. A szocialisták hétfőn kijelentették, hogy jelenlegi formájában nem támogatják a törvényt. A Fidesz azt kérte az MSZP-től, hogy járuljon hozzá a sürgős tárgyaláshoz, cserébe a vitatott részek kikerülnek a szövegből.
A terrorizmus elleni fellépéssel kapcsolatos törvénycsomag - amely a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorítására irányul - rendkívüli tárgyalásához a jelen lévő képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség. A házszabálytól való eltérést a Fidesz, az FKGP, az MDF és a MIÉP frakciójának felszólalói támogatásukról biztosították, míg a szocialisták és a szabad demokraták elutasították azt. A szavazásnál végül 203-an voksoltak igennel, 95-en nemmel a házelnök által előterjesztett javaslatra, 7-en pedig tartózkodtak. A javaslat legfontosabb eleme, hogy megszűnnének például az anonim betétkönyvek. A kabinet reményei szerint a jogszabály életbelépésével Magyarország lekerül a pénzmosás elleni harccal foglalkozó nemzetközi munkacsoport feketelistájáról.

A szocialisták nem támogatják a törvényt

Keller László
A szocialista frakció jelenlegi formájában nem támogatja a pénzmosás elleni törvénycsomag rendkívüli tárgyalását - tolmácsolta a legnagyobb ellenzéki frakció álláspontját Vastagh Pál és Keller László hétfőn. Megítélésük szerint nincsen olyan parlamenti bizottság, mely egyedüliként véleményt alkothatna a rendkívüli bonyolult szövegről, márpedig ha több grémium nyilvánít véleményt, eleve kizárt a keddi végszavazás.

Az MSZP három részre bontaná a szöveget

Az MSZP azt tartaná elfogadhatónak, ha három részre bontanák a mostani szöveget. Az anonim betétekre vonatkozó részt már kedden jóváhagyhatná a törvényhozás, hiszen az része volt a pénzügyi törvénycsomagnak is. Ehhez azonban el kell utasítani az Országgyűlésnek azt a gazdasági bizottsági javaslatot, hogy kivegyék ebből a szövegből az anonim betétek ügyét. A terrorizmussal összefüggő változtatásokat egy külön törvényben szintén támogatnák, akár sürgősséggel is, míg a pénzmosást egy harmadik jogszabályban szabályoznák, amit viszont a rendes menet alapján tárgyalhatna a parlament.

MSZP: A kormány a 'jobb bizonyítvány" reményében sürgeti a parlamentet

Vastagh Pál korábban úgy nyilatkozott: a teljes javaslatot át kell alakítani, mivel az még nem veszi figyelembe az Európa Parlament 1991-es pénzmosás elleni irányelveinek átalakítását, illetve a Bankszövetség nemrégiben született állásfoglalását. Hozzáfűzte: az indítvány sürgős elfogadását semmi nem indokolja, kizárólag az, hogy a kormány a november 13-án megjelenő országjelentés előtt - "a jobb bizonyítvány reményében" - meg akarja szavaztatni a törvénycsomagot.

A Fidesz is kész a megegyezésre

A Fidesz parlamenti frakciója továbbra is kész a megegyezésre a szocialistákkal annak érdekében, hogy az Országgyűlés kedden el tudja fogadni a terrorizmus elleni törvénycsomagot - közölte Szájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hétfőn az MTI-vel. A legnagyobb kormányzópárt frakcióvezetője hangsúlyozta: Magyarország nemzetközi megítélése azon is múlik, hogy a parlament minden eszközzel fellép-e a terrorizmus elleni küzdelemben. Szájer József emlékeztetett arra, hogy az európai uniós országjelentés szövegezése szerdán zárul le, és - mint megjegyezte - Magyarország értékelése során fontos szempont lesz a terrorizmus elleni fellépésben való részvétele. Amennyiben a szocialisták megszavazzák a házszabálytól való eltérést, a Fidesz készen áll arra, hogy módosító javaslatokkal kivegyék a törvénycsomagból mindazokat a részeket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a terrorizmus elleni fellépéshez - jelentette ki Szájer József a szavazás előtt.