Árpád
-2 °C
3 °C

Ki lehet Petrétei utódja?

2007.05.21. 20:46
Máris megkezdődött a helyezkedés a Petrétei József távozásával megüresedő igazságügyi és rendészeti tárca irányításáért. Szocialista forrásaink potenciális miniszterjelöltnek tekintik Gönczöl Katalint, Györgyi Kálmánt, Ujhelyi Istvánt, de van olyan vélemény is, hogy Lamperth Mónikának kellene újfent felügyelnie a rendőrséget.

Még ki sem hűlt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter széke, máris több jelölt és önjelölt neve forog szocialista körökben a tárcavezetői posztra esélyesként. Egy szocialista vezető úgy látja, ha marad a mostani felállás, azaz a rendészeti és az igazságügyi tárca együtt marad, akkor Gönczöl Katalin volt ombudsmant vagy Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyészt kérheti fel a miniszterelnök tárcavezetőnek. De van olyan forgatókönyv is, amely szerint létrejönne egy egységes rendvédelmi minisztérium, amely magába olvasztaná a titkosszolgálatokat is. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, egyértelműen Szilvásy György jelenlegi kancelláriaminiszter, Gyurcsány Ferenc bizalmasa lehetne az esélyes.

Önjelöltek is vannak

Esélyesként forog a szocialista párton belül a jogász végzettségű Ujhelyi István neve is, ő jelenleg az önkormányzati és területfejlesztési miniszter államtitkára. Az MSZP-frakció hétfői ülésén olyan is akadt, aki örömmel látná, ha a rendőrség felügyeletét a négy éven át már belügyminiszterkedő Lamperth Mónika kapná meg.

Felmerült még Kondorosi Ferenc neve is, ő jelenleg a tárca államtitkára. Kormányzati körökben is elismerték, hogy az eddig összegyűjtött jelöltek közt van ő is. Ráadásul az államtitkár jól megérezte, hogy üres előtte a pálya, és a megnyilvánulásai már most olyan érzetet keltenek, mintha máris ő lenne a miniszter. Ellene szól ugyanakkor, hogy ténylegesen ő foglalkozott rendészeti ügyekkel, a parlamentben tízből kilencszer ő válaszolt a rendőrség munkáját bíráló kérdésekre, interpellációkra, így néhányan úgy gondolják, hogy tulajdonképpen neki kellett volna buknia a sorozatos rendőri visszaélések miatt.

Túl öreg

Figyelemreméltónak nevezték forrásaink azt is, hogy sok év után először újra frakcióvezető-helyettesként szónokolt a parlamentben napirend előtt Gál Zoltán, aki az előző rendszerben már volt belügyminiszter. Az ő esélyeit növelheti, hogy fia, Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Gyurcsány Ferenc legfőbb bizalmasa, ami ellene szólhat ugyanakkor, az például a kora.

Forrásaink leginkább egy szakmai jelölt befutását látják a legvalószínűbbnek, a tárca vezetése ugyanis inkább egy, a jogot jól ismerő szakembernek lenne alkalmas egy politikus helyett. Volt olyan informátorunk, aki szerint az MSZP-frakcióban most például nincs is olyan, aki alkalmas jelölt lenne.

Az utód megnevezéséről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy ennek május 31-ig meg kell történnie, akkortól lesz ugyanis hatályos Petrétei lemondása. Az új minisztert Gyurcsány Ferenc választja majd ki, a koalíciós partnerrel nincs formális egyeztetési kötelezettsége.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?