Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Milliárdos kártérítést fizethet az állam

2002.01.24. 12:04
Több milliárdos, az állami költségvetésre is kiható fizetési kötelezettségre számíthat a magyar állam a Hepatitis C fertőzés miatti perek kapcsán - tájékoztatta az Indexet annak az ügyvédi irodának a munkatársa, mely egy ezzel kapcsolatos perben a fertőzött jogi képviselője volt. A pénzügyi tárca egyelőre nem ismeri el a legtöbb beteg kárigényét.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán zajlott le az a per, melyben a magyar államot, mint alperest első fokon 3 millió forint, és havi 15 ezer forint járadék megfizetésére ítélték. A felperes egyike annak a közel 150 ezer magyar állampolgárnak, akik Hepatitis C vírusfertőzöttséget (HCV) kaptak gyógyászati célú vérátömlesztés útján. A betegek gyógykezelésük során kaptak súlyos májkárosodást okozó Hepatitis-C vírussal fertőzött vérkészítményt.

A költségvetésre is hatással lehet

A fertőzött jogi képviselői dr. Horváth Béla ügyvéd és dr. Szabó Erzsébet szerint a fertőzött vérrel kezeltek közül egyre többen fognak kártérítési pert indítani az állammal szemben. - Amennyiben a jelenleginél is többen indítanak kártérítési pert, amelyek feltehetően hasonló eredménnyel járnak, úgy az államot több milliárd forint összegű, a költségvetésre is kiható fizetési kötelezettség fogja terhelni - figyelmeztet Szabó Erzsébet.

Csak a kisebb csoportot kártalanították

A jogi képviselő elmondása szerint a fertőzötteknek két nagy csoportja van. Az egyik, kisebb csoport, a veleszületett vérzékenység (hemofília) miatt kapott vért. A Pénzügyminisztérium a hemofíliások kárigényét elismerte, miután közülük többen pert nyertek. A másik, közel 150 ezer embert érintő csoport igényét azonban nem, ugyanis ők nem a hemofília miatt kaptak vérátömlesztést, hanem például műtét közben.

Ha kártérítést akar, perelnie kell

A kártérítés érvényesítése iránt ezért minden fertőzöttnek polgári pert kell indítania az állam ellen. Ilyen perben született szerdán az államot kártérítésre kötelező ítélet. A Horváth ügyvédi iroda álláspontját az 1972. évi egészségügyi törvény azon passzusaira alapozta, miszerint aki gyógyszerfelhasználás kapcsán egészségkárosodást szenvedett, az jogosult az állammal szembeni kártérítésre.

A tárca egyeztet A Pénzügyminisztériumban megkeresésünkre közölték, egyelőre nem tudnak érdemi választ adni arra, hogy miként fogja kezelni a tárca az igények miatt jelentkező pluszkiadásokat. A miniszter sajtóirodáján azt mondták, a tárca illetékesei jelenleg egyeztetnek a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!