Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdos kártérítést fizethet az állam

2002.01.24. 12:04
Több milliárdos, az állami költségvetésre is kiható fizetési kötelezettségre számíthat a magyar állam a Hepatitis C fertőzés miatti perek kapcsán - tájékoztatta az Indexet annak az ügyvédi irodának a munkatársa, mely egy ezzel kapcsolatos perben a fertőzött jogi képviselője volt. A pénzügyi tárca egyelőre nem ismeri el a legtöbb beteg kárigényét.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán zajlott le az a per, melyben a magyar államot, mint alperest első fokon 3 millió forint, és havi 15 ezer forint járadék megfizetésére ítélték. A felperes egyike annak a közel 150 ezer magyar állampolgárnak, akik Hepatitis C vírusfertőzöttséget (HCV) kaptak gyógyászati célú vérátömlesztés útján. A betegek gyógykezelésük során kaptak súlyos májkárosodást okozó Hepatitis-C vírussal fertőzött vérkészítményt.

A költségvetésre is hatással lehet

A fertőzött jogi képviselői dr. Horváth Béla ügyvéd és dr. Szabó Erzsébet szerint a fertőzött vérrel kezeltek közül egyre többen fognak kártérítési pert indítani az állammal szemben. - Amennyiben a jelenleginél is többen indítanak kártérítési pert, amelyek feltehetően hasonló eredménnyel járnak, úgy az államot több milliárd forint összegű, a költségvetésre is kiható fizetési kötelezettség fogja terhelni - figyelmeztet Szabó Erzsébet.

Csak a kisebb csoportot kártalanították

A jogi képviselő elmondása szerint a fertőzötteknek két nagy csoportja van. Az egyik, kisebb csoport, a veleszületett vérzékenység (hemofília) miatt kapott vért. A Pénzügyminisztérium a hemofíliások kárigényét elismerte, miután közülük többen pert nyertek. A másik, közel 150 ezer embert érintő csoport igényét azonban nem, ugyanis ők nem a hemofília miatt kaptak vérátömlesztést, hanem például műtét közben.

Ha kártérítést akar, perelnie kell

A kártérítés érvényesítése iránt ezért minden fertőzöttnek polgári pert kell indítania az állam ellen. Ilyen perben született szerdán az államot kártérítésre kötelező ítélet. A Horváth ügyvédi iroda álláspontját az 1972. évi egészségügyi törvény azon passzusaira alapozta, miszerint aki gyógyszerfelhasználás kapcsán egészségkárosodást szenvedett, az jogosult az állammal szembeni kártérítésre.

A tárca egyeztet A Pénzügyminisztériumban megkeresésünkre közölték, egyelőre nem tudnak érdemi választ adni arra, hogy miként fogja kezelni a tárca az igények miatt jelentkező pluszkiadásokat. A miniszter sajtóirodáján azt mondták, a tárca illetékesei jelenleg egyeztetnek a kérdésben.