Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ifjabb Hegedűs ismét pert vesztett

2003.07.02. 17:04
Első fokon, nem jogerősen pert vesztett ifjabb Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök Ádám György ügyvéd ellen. A párt lapjában 2001-ben megjelent cikkében a református lekész így fogalmaz a zsidókról: : "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!" A bíróság kimondta, hogy a jogsértés megállapításához nem szükséges nevén nevezni valakit.
Személyiségi jogi pert veszített első fokon, nem jogerősen ifjabb Hegedűs Lóránt, a MIÉP alelnöke egy magánszeméllyel szemben a párt XVI. kerületi, Ébresztő című lapjában 2001 ben megjelent Keresztyén Magyar Állam című írás miatt.

Hegedűs vitatja

A Népszabadság szerdai írása szerint Ádám György ügyvéd magánszemélyként ért sérelme miatt indított személyiségi jogi pert. Ifjabb Hegedűs Lóránt szerdán az MTI-nek elmondta: fellebbez az ítélet ellen. Mint mondta, eddig a magyarországi joggyakorlatban nem lehetett személyiségi jogsérelmet bizonyítani abban az esetben, ha a közösség volt a sértett. "Én azt is vitatom, hogy a közösség sértett lenne" - tette hozzá a református lelkész.

A MIÉP XVI. kerületi lapjában 2001-ben megjelent írásban szerepel többek között a "galíciai jöttmentek hada" fordulat és egy helyütt úgy fogalmaz: "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!"

Nem szükséges néven nevezni

A cikk miatt a Fővárosi Bíróság 2002 decemberében egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt ifjabb Hegedűs Lórántot nem jogerősen. Ádám György az MTI-nek elmondta: a "galíciai jöttmentek hada" kifejezés nem kódolt állítás, hanem szinonimája az izraelitának. "Magamat nem tartom Galíciából jöttmentnek, izraelitának sem, de mások annak tartanak, vagyis nem magyarnak, ezzel ifjabb Hegedűs Lóránt az én személyemet sértette meg" - tette hozzá Ádám György.

"A bíróság kimondta: a jogsértés megállapításához nem szükséges, hogy nevén nevezzenek valakit" - tette hozzá az ügyvéd. Az ítélet Ádám György tájékoztatása szerint tartalmazza, hogy ha valaki népcsoport ellen uszít, akkor azt annak tagjai ellen is teszi.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkárságának tájékoztatása szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét 15 napon belül írásba foglalja.

Tavaly decemberben egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt a Fővárosi Bíróság első fokon pénteken ifjabb Hegedűs Lórántot, a MIÉP alelnökét. A lap felelős szerkesztőjének, Metes Györgynek 525 ezer forintos büntetést kell fizetnie.