Alfréd
-3 °C
3 °C

Pert indított az ügyészség a Népszava és Kovács László ellen

2003.12.07. 16:20
A Legfőbb Ügyészség személyiségi jogi pereket indított a Népszava és Kovács László, az MSZP elnöke, külügyminiszter ellen a vádhatósággal kapcsolatos, az ügyészség szerint valótlan, jogsértő nyilatkozatok miatt; a napilap elleni per első tárgyalását hétfőre, a szocialista politikus ellenit jövő februárra tűzte ki a Fővárosi Bíróság - tudatta az MTI-vel Albert Viktor, a bíróság sajtótitkára.
A Népszava elleni perben a Legfőbb Ügyészség azt kifogásolja, hogy a napilap szeptember 4-i számában arról írt: Kulcsár Attila a Fővárosi Főügyészség osztályvezetőjétől a TV2 riporternőjének közvetítésével megtudta, hogy milyen lépéseket terveznek ellene, s ezt követően távozott az országból.

A Népszava azt állította hogy "a riporternő még a bróker szerepének teljes körű feltárása előtt interjút készített a Fővárosi Főügyészség egyik illetékes, igen magas beosztású osztályvezetőjével. Az ügyész az interjút követően privát közölte a riporternővel, hogy mikor és milyen lépéseket terveznek megtenni Kulcsárral szemben". A kifogásolt cikk tartalmazza azt is, hogy "a televíziós hölgy Kulcsár barátnője volt, és mindenről tájékoztatta telefonon a brókert. A férfi ezt követően utazott el Bécsbe".

Sódor István fővárosi főügyész a cikk megjelenésének napján tartott sajtótájékoztatóján nyomatékosan hangsúlyozta: az ügyész nem követett el hibát, semmilyen módon nem működött közre abban, hogy Kulcsár Attila külföldre távozzon.

A jövő februárra kitűzött személyiségi jogi perben a Legfőbb Ügyészség Kovács László szocialista politikust perli azért, mert egy Hajdú-Bihar megyei falunapon, szeptember 13-án a híradások szerint arról beszélt: elvárható lenne, hogy az ügyészség a sok százmilliós pénzek elherdálásával kapcsolatos ügyekben ne a nyomozás megszüntetésével, hanem vádemeléssel vegyen részt az igazságszolgáltatásban. Az ügyészség nem bűnüldözést folytat, hanem "bűnpártolásnak látszó módon foglal állást különböző ügyekben".

A Legfőbb Ügyészség szerint valótlan és jogsértő Kovács László azon kijelentése, hogy a nyomozást megszüntető ügyészségi döntések bűnpártolásnak látszanak. Álláspontjuk szerint a kifogásolt kijelentések hátrányosan befolyásolják az ügyészség társadalmi megítélését, sértik jó hírnevét. Továbbá a kijelentések Kovács László személyére figyelemmel az átlagosnál nagyobb mértékben alkalmasak arra, hogy a közvéleményt befolyásolják és a társadalmi megítélésben olyan képzetet keltsenek, hogy a bűnüldözésre hivatott ügyészi szervezet "bűnpártolást" folytat.

A Legfőbb Ügyészség a nagyobbik kormánypárt vezetője ellen indított személyiségi jogi perben, a jogsértés megállapítása és a hasonló tartalmú további jogsértő kijelentések megtételétől való eltiltás mellett, arra is kéri kötelezni az alperest, hogy nyilatkozatban adjon elégtételt a felperesnek

A legfőbb ügyész úr téved, ha azt hiszi, hogy Kovács László egyedül áll azon véleményével, amely miatt most bíróság elé citálják - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-vel vasárnap közleményben. "Talán nem kerülte el legfőbb ügyész úr figyelmét az a tény, hogy az elmúlt időszakban a köztársaság parlamentjének többsége sorozatban utasította el a különböző kétes ügyekben megfogalmazott interpellációkra adott választ" - áll a közleményben.

Nyakó István szerint nem véletlen az sem, hogy az elmúlt időszakban már a Fidesz is interpellálja Polt Péter legfőbb ügyészt, "sőt egy alkalommal a bizalmukat is megvonták tőle". "Bízunk abban, hogy a "nem" gomb megnyomása miatt egy parlamenti képviselőnek sem kell majd bíróság elé állnia, hiszen ez már csak azért is furcsa lenne, mert a mindenkori legfőbb ügyész a parlamentnek tartozik felelősséggel, azaz ebben az esetben a farok csóválná a kutyát" - áll a közleményben.

Nyakó István hozzáteszi: a Magyar Szocialista Párt egyébiránt örül annak, hogy a legfőbb ügyész, amennyiben szervezete jogait sérülni látja, a független magyar bírósághoz fordul. Megjegyzi, hogy a képviselők is a bíróság döntését szerették volna hallani azokban az ügyekben, amelyeket a rendőrség bűncselekmény alapos gyanúja mellett megküldött az ügyészségnek. "Az egész magyar társadalmat gondolkodtatja el az, hogy ezen ügyek közül szinte egy sem juthatott el bírósági szakba az ügyészség "közreműködése" miatt" - hangsúlyozza az MSZP szóvivője. .