Eleonóra
-1 °C
2 °C

Persányi az időjárásban bízik

2005.03.17. 23:04
A hétvégi lehűlés kedvezhet az árvízi védekezésnek, a jövő hétre jósolt enyhülés és csapadék viszont jelentősen megnövelheti a vízszintet. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint az árvizek megelőzésére is életre hívott Vásárhelyi-terv megvalósítása a rendben halad. A térség polgármesterei ezt másképp látják.
"Ebben az évben húszmilliárd forint jut a Vásárhelyi-tervere. Ez a pénz nagyon sok, átlagos esztendőben 4-5-6 milliárd forintot fordít az állam az árvízi védelem fejlesztésére" - nyilatkozta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a Magyar Televízióban.

Az Orbán-kormány alatt kidolgozott, az árvizek megelőzésére is hivatott Vásárhelyi-terv megvalósítását kérte számon az elmúlt napokban a kormányon a Fidesz és nyolc tiszai település polgármestere is. A Medgyessy-kormány 2003 októberében döntött a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének I. üteméről. 2007-ig hat árapasztó tározónak kellene megépülni a Felső- és Közép-Tisza mentén.

Semmi sem történt

Az Este című műsorban az is elhangzott, hogy a Tisza menti Vezseny és Nagykörü polgármestere szerint a 2000-es nagy árvíz óta településük határában az árvízi megelőzésben szinte semmi nem történt.

A miniszter szerint is jelentős lehet az idei tiszai árhullám, bár a jeges ártól már nem kell tartani. Persányi úgy véli, kedvező lehet a hétvégi lehűlés, mert a hóban tárolt vízkészlet így lassabb ütemben olvadhat el.

Árvíz jöhet

A jelentős hókészlet miatt egyre nagyobb a realitása a magasabb árhullám kialakulásának a Tiszán, közölte Kovács Sándor, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Átlagosnál kevésbé csapadékos időjárás esetén is szinte biztos a 750-800 centiméter közötti árhullám kialakulása. A Közép-Tiszán a 900 centiméter feletti árhullámot már 30-40 milliméter, területi átlagban öt nap alatt lehulló eső is előidézheti.

Meteorológusok szerint a jövő hét közepén enyhülés és csapadék is várható, ezért a Tiszán és mellékvizein akár jelentős árvízre számíthatunk.