Szilárda
0 °C
6 °C

A bíróság szerint az Országgyűlés nem perelhető

2004.11.18. 22:31
Az Országgyűlés nem perelhető, mert nem önálló jogi személy, döntött nem jogerősen a Fővárosi Bíróság annak kapcsán, hogy az MDF-ből elsőként kizárt öt képviselő pert indított Herényi Károly, az Országgyűlés, illetve az Országgyűlés Hivatala ellen. A per folytatódik, Herényi és az Országgyűlés Hivatala ellen.
A Fővárosi Bíróság csütörtökön megszüntette az MDF-frakcióból kizárt öt képviselő által az Országgyűlés ellen indított pert. Pataki Árpád bíró indoklásában elmondta, a felperesek jogi képviselőjének álláspontjával szemben az Országgyűlés nem perelhető, mert jogi személyiséggel nem rendelkezik. A felperesek ügyvédje azzal érvelt, hogy az Országgyűlés állami szerv, amelyre kiterjed a Polgári törvénykönyv hatálya.

Tizenöt napon belül fellebbezés nyújtható be

A végzés ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül van helye fellebbezésnek. Az öt kizárt politikus - Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András, Font Sándor és Szászfalvi László - az Országgyűlés, az Országgyűlés Hivatala és Herényi Károly frakcióvezető ellen indított pert. A képviselők kérték az eredeti állapot helyreállítását, a jó hírnév megsértésének megállapítását, valamint összesen 15 millió forintos kártérítést.

A bíró elmondta, a permegszüntető végzés hatálya nem terjed ki a másod- és a harmadrendű alperesre, a velük szembeni kereseti kérelem megalapozottságáról a bíróságnak az eljárást érdemben lezáró döntésében kell határoznia. Pataki Árpád emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábban határozatban állapította meg, az Országgyűlés nem rendelkezik perbeli jogképességgel. A határozat szerint valamely szervezet akkor válik jogi személlyé, ha jogképességét az állam törvénnyel vagy a törvény alapján valamely egyéb aktussal elismeri.

A bíróság szerint nem jogi személy az Országgyűlés

"A bíróság álláspontja szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem állapítható meg, hogy jogszabály az Országgyűlést jogi személyiséggel ruházta volna fel" - mondta Pataki Árpád. Varga István, a felperesek jogi képviselője az MTI-nek elmondta: megfellebbezik a bíróság határozatát. Véleménye szerint "a bíróság 90 százalékban igazat adott a felperesnek azzal, hogy szerinte az Országgyűlés Hivatalának kell helyt állnia, és nem az Országgyűlésnek magának".

Az öt felperes azt kérte a Fővárosi Bíróságtól, hogy állapítsa meg, valótlan a harmadrendű alperes Herényi Károly azon bejelentése, amely szerint kizárás miatt szeptember 2-ától nem tagjai az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának. A kizártak azt is kérték a bíróságtól, hogy állapítsa meg, az Országgyűlés, illetve az ügyrendi bizottság eseti állásfoglalása jogsértő.

Előzmények

A per előzménye, hogy az MDF 22 tagú frakciójának Lakitelek munkacsoportjához tartozó 13 képviselő bizalmatlansági indítványt nyújtott be Herényi Károly frakcióvezető ellen, aki ezt követően, szeptember 2-án bejelentette, kizárta a munkacsoport öt tagját. Herényi Károly azzal indokolta döntését, hogy a képviselők eltértek az MDF országos választmánya által meghatározott politikai irányvonaltól. A képviselők a parlament ügyrendi bizottságának döntése nyomán szeptember 6. óta függetlenként folytatják munkájukat.

November 8-án az MDF frakciója a házszabályban a megszűnésre előírt 15 fős létszámhatár alá került. Szili Katalin házelnök ezen a napon közölte, hogy elfogadta Herényi Károly frakcióvezető bejelentését Lezsák Sándor és Balogh László kizárásáról, ezért hét további képviselő, Ékes József, Csampa Zsolt, Fülöp István, Németh Zsolt, Pichler Imre, Püski András és Medgyasszay László is távozott a frakcióból.

Az MDF frakciója nyolc taggal aznap este újjáalakult, és ismételten Herényi Károlyt választotta meg frakcióvezetőnek. A képviselőcsoport tagjai Dávid Ibolya, Gémesi György, Csáky András, Karsai Péter, Pettkó András, Sisák Imre, Csapody Miklós és Herényi Károly.