Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újra lesznek peronzáró kapuk a metrón

2003.10.02. 10:33
A chip-kártyás rendszer bevezetése lehetetlenné tenné a bliccelést a budapesti tömegközlekedés járművein. A beruházás 18,5 milliárd forintba kerül, megtérülési ideje 6,5 év. A 2-es metró 2007-ig tartó felújításánál a peronzáró kapukat is kiépítenék.
Még az idén pályázatot írnak ki magánbefektetőknek a BKV elektronikus bérlet- és jegyrendszerének megvalósítására, üzemeltetésére - közölte Vajda Pál főpolgármester-helyettes a budapest.hu-val. A chip-kártyás technikát az elmúlt években sikerrel vezették be világszerte. Az új rendszer teljesen megakadályozza a bliccelést, ennek következtében nő a közlekedési vállalat bevétele. A 2-es metró 2007-ig tartó felújításakor a tervek szerint már az úgynevezett Elektra rendszer elemeit, így a peronzáró kapukat is kiépítenék. A 18,5 milliárd forintból megvalósítható rendszer kiépítője tízéves üzemeltetés után átadná azt a BKV-nak. Az előzetes tervszámítások alapján a beruházás hat és fél év alatt térülne meg.

A BKV évente 1,4 milliárd utast szállít. A társaság jegy- és bérleteladásból tavaly 27,4 milliárd forintos bevételt ért el. Ehhez járult 15,9 milliárd forintos állami szociális jellegű árkiegészítés. E kettő együtt a cég nettó ráfordításának 55 százalékát fedezte.

A társaság felmérései szerint jelenleg az utasok 12 százaléka bliccel, ami 5 milliárd forintos bevételkiesést okoz. Párizsban például a bliccelők száma 7 százalék körül van, jórészt a szigorú metróbeléptető rendszer miatt, ahol mechanikus karok megakadályozzák a jegy nélküli utazást - mondta a főpolgármester-helyettes.

A rendszert előbb a metróban, majd a HÉV-en, végül a buszokon és a villamosokon építenék ki. A bérlet műanyag alapú chip-kártya lenne - elektronikus pénztárca-funkcióval, személyi azonosítóval és fotóval. A jegyek feltölthető papír alapú chip-kártyák lesznek, akár egy hétre szóló érvényességgel.