Valér
4 °C
8 °C

Péterfalvi szerint jogellenes a háziorvosok adatszolgáltatása

2006.10.09. 17:15
A háziorvosok tételes adatszolgáltatására vonatkozó kormányrendelet hatályon kívül helyezésére kéri az egészségügyi minisztert Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. A kormány a háziorvosok tiltakozása miatt egyszer már elhalasztotta a kormányrendelet bevezetését.

Jogellenes a háziorvosok tételes betegforgalmi jelentése, mert azt nem törvény, hanem kormányrendelet szabályozza, jelentette be Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfőn, Budapesten.

Az adatok útja


Péterfalvi Attila
A kellő jogalap hiányán túl problémát jelent még az is, hogy az orvosok által szolgáltatott információk adatkezelési szempontból "törékenyek", hiszen az "adatok útját" semmiféle külön védelemben nem részesítik.

Péterfalvi Attila szerint - elfogadva, hogy a közpénzek "nyomon követése" jogos igény - el kell dönteni, hogy ennek az ellenőrzésnek együtt kell-e járnia a betegadatok ellenőrzésével, vagy a pénzügyi és a szakmai ellenőrzést külön lehet-e választani.

Az ombudsman felhívta az egészségügyi minisztert, hogy helyezze hatályon kívül a kormányrendeletet, továbbá felkérte a jogalkotókat arra, hogy törvényi szinten teremtsék meg a jogalapot a tételes betegforgalmi jelentés használatához, figyelembe véve a személyes adatok kezelésének feltételeit.

Az Egészségügyi Minisztérium egyelőre nem reagált a hírre. A tárca sajtóosztálya azt közölte, hogy megkapták Péterfalvi Attila állásfoglalását és tanulmányozzák azt.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke viszont üdvözölte az adatvédelmi biztos bejelentését. A MOK elnöke szerint nem kellene betegforgalmi jelentést küldeni az OEP-nek. Emellett arra kéri az "érintetteket", hogy haladéktalanul vonják vissza a kormányrendeletet és kezdjenek szakszerű tárgyalásokat az "ötletelés" helyett.

A kamarának nincs kifogása az ellen az elv ellen, hogy a biztosító bizonyos adatokról értesüljön, de ezeknek abszolút a betegellátást kell szolgálniuk és nem pedig "mögöttes érdekeket" - tette hozzá a köztestület elnöke.

Elhalasztották a bevezetést

Az elmúlt hetekben több mint ezer háziorvos írta alá azt a tiltakozást, melyben a tételes betegforgalmi jelentés elkészítését előíró kormányrendelet módosítását kérik az egészségügyi szakemberek.

Az ellenzők szerint az adatszolgáltatás jogi és etikai aggályokat is felvet, hiszen a betegek egészségügyi állapotára vonatkozó információk szigorúan személyes adatoknak minősülnek. A kormányrendelet szerintük nem szabályozza az adatkezelés biztonságával kapcsolatos kérdéseket, nem tisztázza, hogy ki és mire fogja felhasználni az így összegyűjtött információkat.

A rendelet eredetileg ez év tavaszán lépett volna hatályba, de akkor a háziorvosok egyfajta engedetlenségi mozgalmat indítottak, így a kormányzat szeptemberre halasztotta a bevezetést. A rendelet értelmében minden hónap 10. napjáig kell eljuttatni a jelentéseket az OEP-nek az előző havi betegadatokkal.