Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Marad a szilveszteri petárdázás

2005.03.07. 12:33
Bár a szilveszteri petárdabalesetek után licit kezdődött a pártok és hivatalok között arról, miként kellene szigorítani a szilveszteri durrogtatást, lényegében minden változatlan marad. A rendeletmódosítás előkészítésével megbízott Juhász Gábor, a belügyi tárca politikai államtitkára azt javasolja, a 14 és 17 éves kamaszok, csak szüleik jelenlétében vehessenek pirotechnikai eszközöket. Juhász egyéb módosítást nem tart szükségesnek és az emberek felelősségérzetében bízik.

Két éve szabad petárdázni szilveszterkor, a pirotechnikai eszközöket az óév utolsó napjaiban lehet szabadon árusítani, a fel nem használt rakétákat pedig az üzleteknek vissza kell venniük. A kormány még 2003-ban hozott rendelete lényegében az élethez igazította a szabályozást, hiszen a petárda évtizedek óta része a magyar szilvesztereknek is. A tavalyi óévbúcsúztatón tízen sebesültek meg petárdabalesetben.

Szigorítási licit

Az adatok napvilágra kerülése után először Lamperth Mónika belügyminiszter vette fel a rendelet szigorításának szükségességét, majd csatlakozott a BM-es elképzelésekhez Gál Zoltán, az országgyűlés rendészeti bizottságának szocialista elnöke is. A belügyminiszter Juhász Gábort, a tárca politikai államtitkárát bízta meg a szigorítás előkészítésével, aki a tárca hétfői, miniszteri értekezletén azt javasolta, hogy érdemben ne változzon a petárdázását legalizáló kormányrendelet. A politikus az Indexnek úgy nyilatkozott: annyi szigorítást tart elfogadhatónak, hogy a jövőben a 14-17 éves fiatalok csak szüleik jelenlétében vehessenek pirotechnikai eszközöket.

A szocialista államtitkár szerint egyébiránt az emberek felelősségtudatára kell bízni a petárdákat. Juhász Gábor szerint nevetséges volna, ha az Európai Unióban Magyarország volna az egyetlen hely, ahol nem lehet pirotechnikai eszközökkel búcsúztatni az óévet. Ráadásul, ha hazánk csatlakozik a schengeni egyezményhez és eltűnnek a fizikai határaink, megakadályozni sem lehet majd a petárdák behozatalát. A statisztikákra utalva a politikus megjegyezte, tavaly december 31-én tizenegyen haltak meg közúti balesetek során és tízen sérültek meg könnyebben petárda-balesetekben.

Nem lehet minden ember mellett petárda-felügyelő

Juhász arról is beszélt, hogy a szabályok ma is szankcionálják a felelőtlen, más testi épségét veszélyeztető tevékenységeket, viszont értelmetlennek tartaná egy betarthatatlan rendelet szigorítását. "Szilveszterkor egymillió ember van az utcákon, nem állíthatunk mindegyikük mellé egy petárda-felügyelőt" - hangsúlyozta a Belügyminisztérium politikai államtitkára. A BM egyébként nyitott egy elektronikus postafiókot, ahová a petárda-rendelettel kapcsolatos állampolgári véleményeket várták.

A BM-hez 158 levél érkezett, volt olyan álláspont, hogy nem szabad semmin változtatni, olyan elképzelés is akadt, miszerint egy meghatározott közterületen lehetne, máshol viszont nem szabadna petárdázni. Olyan javaslat is érkezett, hogy például csak magánkertekben lehessen durrogtatni, közterületen pedig egyáltalán nem. Sok kutyatulajdonos ebét féltve követelte a petárdázás betiltását.