Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lamperth a durrogó petárdák ellen

2005.03.08. 12:56
Lamperth Mónika belügyminisztert nem győzték meg Juhász Gábor politikai államtitkár érvei arról, hogy lényegében békén kellene hagyni a szilveszteri petárdahasználatot lehetővé tevő kormányrendeletet. A miniszter ezért hatásvizsgálatot rendelt a tárca rendészeti helyettes államtitkárától, mert úgy véli, nem hagyhatja figyelmen kívül az őt megkereső állampolgárok véleményét.

A szilveszteri petárdabalesetek után Lamperth Mónika belügyminiszter azt közölte, szükségét érzi, hogy gondolják át a szilveszteri petárdahasználatot legalizáló kormányrendelet szigorítását. A módosítás részleteinek kidolgozásával politikai államtitkárát, Juhász Gábort bízta meg, aki hétfőn az Indexnek azt nyilatkozta, ő annyi szigorítást támogatna, hogy a 14 és 17 év közötti fiatalok csak szüleik jelenlétében vehessenek pirotechnikai eszközöket. Juhász felhívta a figyelmet arra is, hogy nem lehet az EU-ban Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol tiltják a petárdahasználatot.

A miniszter nincs meggyőzve

Lamperth Mónika belügyminiszter az Indexnek kedden azt nyilatkozta, nem győzték meg államtitkárának érvei. Mint mondta, nagyon sok megkeresést kapott, amelyben a jelenlegi szabályozás szigorítását kérték, ezeket pedig a miniszter nem hagyhatja figyelmen kívül. A politikus úgy vélte, nem ritka, hogy másképp ítélik meg a kormánytagok egy döntés előtt a szükséges lépéseket, de ez nem akadályozza a tárcák normális működését. Lamperth ugyan nem híve a teljes tiltásnak, de a fényhatás nélküli, nagy hanghatással járó, "durrogó" petárdák használatát továbbra is ellenzi.

Lamperthnak például semmi problémája nincsen a baráti társaságokban rendezett tűzijátékokkal, vagy a születésnapi tortákon alkalmazott mini rakétákkal, mert ezek - mint mondta - nem jelentenek veszélyt.

Ijesztgető petárdák

A tárcavezető, ezért hatástanulmányt rendelt a rendészeti helyettes államtitkártól, amelynek ki kell térnie az EU-s szabályokra éppúgy, mint arra, hogy egy esetleges szigorítás mennyire betartható. "Én lennék a legboldogabb, ha mindenki felhőtlen örömmel ünnepelhetné a szilvesztert úgy, ahogy akarja" - szögezte le Lamperth Mónika, majd megjegyezte, hogy a "durrogó" petárdák sok idős embert ijesztettek meg és az állatokra is rossz hatással voltak.