Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A kórházak nem adhatják ki 'csak úgy' a sérültek adatait

2006.10.27. 11:15
Kapcsolódók (1)
Egy kórház az adatvédelmi biztoshoz fordult, mert a rendőrség az október 23-i tüntetéseken megsérült emberek adataira volt kíváncsi. Péterfalvi Attila szerint a rendőrség kérésének teljesítése sértené a betegek alkotmányos jogát személyes és különleges adataik védelméhez.

Különleges adatokat a rendőrség csak konkrét bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személlyel és a cselekményével közvetlen összefüggésben tarthat nyilván, közölte az adatvédelmi biztos pénteken.

Péterfalvi Attila ezt annak kapcsán tudatta közleményében, hogy egy kórház vezetősége állásfoglalást kért az október 23-i tüntetéseken megsérült emberek adatai rendőrséghez történő továbbításának jogszerűségéről. A mellékletként csatolt levélben a rendőrség felszólította a kórház vezetőjét, hogy a zavargások során sérülést szenvedett betegek adatait soron kívül továbbítsa számára.

A biztos hivatalához eljuttatott rendőrségi levél sem a rendőrségi megkeresésekre vonatkozó formai, sem pedig a tartalmi törvényes kritériumoknak nem felel meg, ezért ennek az adatszolgáltatásnak a kórház részéről történő teljesítése egyértelműen sértené a betegek alkotmányos jogát személyes és különleges adataik védelméhez, fejtette ki Péterfalvi Attila.

A megkeresések, kérelmek jogszerű teljesíthetőségének alapfeltétele, hogy a kérelmező adatigényét olyan írásos - az arra jogosultak aláírását, szükség esetén az ügyészség jóváhagyását tartalmazó - dokumentumban terjessze elő, amelyből az adatkezelő egyértelműen azonosítani tudja: milyen szervezet, kinek és milyen adatait, milyen célból és törvényi felhatalmazás alapján igényli és a kérelmet milyen formában kell teljesítenie.