Hermina
15 °C
27 °C

Péterfalvi: Nem titok a politikai tanácsadók névsora

2004.03.30. 18:08
Jogosnak találta az adatvédelmi biztos a politikai tanácsadók kilétével kapcsolatos beadványunkat és állásfoglalásban tette közzé, hogy a politikai tanácsadók, illetve főtanácsadók kiléte közérdekű adat. Korábban a kancellária adatvédelmi okokra hivatkozva nem közölte a nyolcvanhat politikai tanácsadó névét. Gál J. Zoltán kormányszóvivő addig nem nyilatkozik, amíg hivatalos formában hozzá nem jut az állásfoglaláshoz.
Nyolcvanhat politikai tanácsadó, illetve főtanácsadó segíti a kormány munkáját - adta hírül hétfőn az Index. A kérésünkre a kancellária által készített összesítés szerint átlagban körülbelü négyszázezer forint a tanácsadók juttatása, a legjobban keresők, helyettes államtitkári fizetéssel az egészségügyi tárcánál dolgoznak, míg a legalulfizetettebbek a honvédelmi minisztérium alkalmazásában állnak. A kancellária kérésére egyedül a belügyminisztérium nem szolgáltatott adatokat.

Bár szóban már korábban is azt nyilatkozta az Indexnek Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, hogy a tanácsadók névsora közérdekű adat, Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt közölte, csak akkor bocsátja rendelkezésre az adatokat, ha az adatvédelmi ombudsman hivatalos állásfoglalásban is megerősíti véleményét. Az Index kérésére Péterfalvi Attila megvizsgálta az ügyet, és korábbi álláspontját megerősítve kedden közölte: "álláspontom az, hogy bárki által megismerhető a kormányzati szerveknél alkalmazott politikai tanácsadók és főtanácsadók neve, munkaköre, fizetési besorolása".

Gál J. Zoltán kormányszóvivő ismételt megkeresésünkre titkárságán keresztül annyit üzent: csak akkor reagál Péterfalvi Attila állásfoglalására, ha hivatalosan eljuttatják hozzá a dokumentumot, így hiába küldtük el emailben az állásfoglalást, nem reagált rá.