Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Próbálják kihámozni Péterfalvi válaszát

2005.03.08. 16:12
A Political Capital ezerháromszáz nevet tartalmazó ügynöklistájával illetve annak közzétételi lehetőségével kapcsolatban kért konkrét állásfoglalást egy hete a az adatvédelmi ombudsmantól, Péterfalvi Attila akkor azonnali hatállyal ledarálta a listát, a most kiadott állásfoglalását viszont egyelőre a jogászok elemzik.

A Péterfalvi Attila kedden kiadott állásfoglalásában sok sikert kíván a Political Capital további munkájához, a cég viszont egyelőre tanácstalanul áll az ombudsman jogi véleményét illetően.

Darálási próba

Somogyi Zoltán, a kutatóintézet vezetője és Ungváry Krisztián történész egy hete fordult az adatvédelmi biztoshoz egy ezerháromszáz nevet tartalmazó ügynöklistával, hogy mondjon véleményt a névsor nyilvánosságra hozatalának lehetőségéről. Péterfalvi akkor a neki átadott pakkot azonnal az iratmegsemmisítőbe helyezte és megsemmisítette.

Szikár tartalom

Az ügyben most kiadott ombudsmani álláspont nem csak a PC által beadott listára vonatkozik. Péterfalvi közleménye hosszan részletezi "az állam alkalmazottjaként, állami cél elérése érdekében eljáró, az ilyen szervek hatáskörét gyakorló - jogállami megfogalmazás szerint közfeladatot ellátó - személynek hatáskörében való eljárással összefüggő adatok" szabályozását, "a személyes adatot tartalmazó levéltári anyag" nyilvánosságát, és kitér az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvényi rendelkezések elemzésére is. "Mindezeken felül elsődlegesen kell figyelemmel lenni arra, hogy az elnyomó szervek áldozatainak és a harmadik személyeknek személyes adatai teljes egészében az Alkotmányban és az Avtv.-ben valamint más törvényekben meghatározott védelem alatt állnak" - teszi hozzá Péterfalvi, aki azt is leszögezi, hogy adatvédelmi biztosként nem tartja kívánatosnak az úgynevezett "listázást", mert a "szikár tartalmú" névsorok helyett "az egyén múltbeli szerepének megismerésére egy tanulmány, történeti kutatások eredményét bemutató mű lehet" csak alkalmas.

Minősített eset

Péterfalvi arról is tájékoztatja a PC-t, hogy milyen bűncselekményt valósít meg az, aki "a személyes adatok védelméről szóló törvényi rendelkezések megsértésével az érintett illetve más személy" kárára jogszabály ellenes adatkezelést folytat, sőt arra is figyelmeztet, hogy személyes adattal való visszaélés bűncselekményének minősített esete is megvalósulhat, "ha a visszaélést különleges adatra követik el".

Somogyi Zoltán, a PC vezetője az Index kérdésére azt mondta, hogy egyelőre nem nyilatkoznak az ombudsman állásfoglalásáról, a szöveget a cég jogászai elemzik.