Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szigorítanák a petárdázás szabályait

2005.01.02. 12:19
Lamperth Mónika szigorítani akarja a petárdázásra vonatkozó kormányrendeletet, ezért arra utasította a tárca illetékes szakembereit, hogy dolgozzanak ki javaslatokat, mondta el vasárnap a Belügyminisztérium kommunikációs főigazgatója.
Lamperth Mónika szerint a legutóbbi két szilveszter tapasztalatai azt mutatják, sokan nem tartották be a hatályos rendelet előírásait, elszaporodtak a súlyos petárdabalesetek, tűzesetek. Budapesten hat, országosan több mint tíz petárdabaleset sérültjét kellett ellátniuk a mentőknek, ebből kettő volt súlyos. A fej mellett robbanó pirotechnikai eszköz az egyik esetben súlyos szemsérülést, a másik esetben nyolc napon túli fülsérülést okozott. A többi petárdabalesetnél könnyebb horzsolásokat kellett ellátni.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lehetett a petárdák egy évvel ezelőtti, szilveszteri legalizálása a balesetek számára, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője annyit mondott: igaz ugyan, hogy előző szilveszterkor a mostaninál sokkal kevesebb petárda-baleset történt, az idei tucatnyi eset azonban még aligha lehet alkalmas statisztikai következtetések, tendenciák megállapítására.

Lakástüzet okozott a tüzijáték

Szilveszterkor összesen 156 eseményhez riasztották a tűzoltókat. Többnyire kukákban, szeméttárolókban keletkezett tűz miatt, amit feltehetően a beledobott petárda okozott. Ez leginkább a fővárosban volt jellemző, de előfordult a vidéki városokban is. Személyi sérülés ezek kapcsán nem történt.

Mosonmagyaróváron péntek este petárda okozott lakástüzet. Egy lakóépület harmadik emeleti lakásába véletlenül kis tűzijátékot lőtték be. A kis rakéta áthatolt az ablakon, meggyújtotta a függönyt, szőnyeget, de a lakó vízzel eloltotta, személyi sérülés nem történt. A rendőrség vizsgálja az esetet.