Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Toroczkai amnesztiát akar, és passzív ellenállást hirdetett

2006.09.23. 23:48
Ismertették a Magyar Televízióban annak a a petíciónak a legfontosabb részleteit, amelyet a Kossuth téri tüntetés egyik szervezője, Toroczkai László nyújtott át szombaton a gyülülködő tekinetetű televíziós vezetőknek. Toroczkai amnesztiát, passzív ellenállást és a gáz- és villanyszámlák befizetésének megtagadását akarja.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője szombat este jelentette be a Kossuth téri tüntetőknek, hogy petíciót adtak át a Magyar Televíziónak. A teljes amnesztiát követelő és passzív ellenállást javasló szervező úgy emlékezett az átadásra, hogy "senkinek nem kíván olyan tekinteteket, mint ami gyűlöletet látott a hírigazgató és más televíziós vezetők arcán". A közszolgálati televízió szombat esti Híradójában ismertették a petíció legfontosabb követeléseit.

Amnesztiát

A mozgalom vezetője azt követelte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondása előtt teljes amnesztiában részesítse a tüntetések minden résztvevőjét, valamint az előállított "és a rendőrségen is brutálisan összeverteket, a tüntetőket és teljesen ártatlan szemlélődőket, köztük amerikai turistákat". Toroczkai László szorgalmazta, hogy tegyenek feljelentést az intézkedő rendőrök ellen, de mielőtt ügyük a bíróság elé jutna, ők is részesüljenek amnesztiában.

Mint mondta, már korábban javasolta a járulékok nem fizetését, de többen mondták neki, hogy ez nem járható út, mert a többség után a munkáltató fizeti azt, bár vannak sokan - köztük ő is -, aki már ezt nem tudja megtenni. Ezért a szónok azt szorgalmazta, hogy az emberek ne használják a BKV járműveit, hanem biciklin közlekedjenek, "az egészségesebb is" és ne fizessék a gáz- és energiaszámlákat a jórészt külföldi, vagy külföldi résztulajdonban lévő mamutcégeknek. "Ennyi áldozatot meg kell hozni a hazáért - ez nem bűncselekmény - akkor is, ha pár hónap múlva egy kicsit többet kell fizetni" - mondta, hozzátéve: ennek az a célja, hogy a kormány gazdaságilag is érezze a tiltakozást.

Forradalom

Toroczkai László többször hangsúlyozta, hogy ez forradalom, amit az is bizonyít, hogy a CNN-től az Al-Dzsazíráig a Kossuth téren állnak a világ vezető televíziói, és Budapestre figyel a világ.

Több helyen fütty, több helyen "Viktor-Viktor" felkiáltást kísérte azt a szervezői közlést, hogy "a csigatévé 2 szerint Fidesz-ellenes tüntetés zajlik a Kossuth téren".