Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Levélben válaszolna a petíció aláíróinak a kormány

2004.05.15. 14:17
Levélben válaszolna a kormány a Fidesz nemzeti petíciója aláíróinak. Az MSZP is kiváncsi az aláírók listájára, hogy megállapíthassa, mennyi aláírás hiteles. Orbán szerint ilyen "elementáris akaratot" nem lehet félresöpörni.
Elkérné a Fidesztől a nemzeti petíciót aláírók listáját a kormány. A Fidesz vezérkarának szombati bejelentése szerint a pártnak <>egymillió aláírást sikerült összegyűjtenie a kezdeményezéshez. A bejelentésre reagálva Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány minden aláírónak személyes levélben szeretne válaszolni a felvetésekre.

Hitelességi kérdés

A válaszban "egyrészt benne lenne, hogy az általuk felvetett ügyekben mit tett a Medgyessy-kormány és mit tett az Orbán-kormány, másrészt tájékoztatást kapnának a kormány európai felzárkózást megalapozó gazdaságpolitikai programjának lényegéről" - mondta el Gál.

A kormány azzal nem foglalkozik, hogy a bejelentett aláírások közül mennyi a hiteles és mennyi nem. "Biztos van köztük hiteles is" - tette hozzá.

Zuschlag János szocialista képviselő felszólította a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, hogy küldje el a kormány számára az aláírók listáját, hogy "így végre kiderüljön, hány hiteles aláírás szerepel". "Orbán Viktor és a Fidesz megint kampányfogásként használja a nemzeti petíció kérdését" - mondta a képviselő.

Elementáris akarat

Zuschlagnak aggályai vannak az aláírások hitelességével kapcsolatban, ahogy korábban már jelezték, az MSZP szerint internetes csalásból származik az aláírások egy jelentős része, az ívek fénymásolhatóak és nem tisztázottak az adatgyűjtés körülményei sem. "Ebből következően ez a kezdeményezés nem tekinthető komolynak" - közölte a szocialista képviselő.

Orbán szerint a petíció sikerével a kormány válaszúthoz érkezett: vagy újabb megszorítások mellett dönt, vagy végrehajtja a követeléseket. "Nem teheti meg egyetlen demokratikusan választott kormány sem azt, hogy egy ilyen elementáris akaratot figyelmen kívül hagy, kizártnak tartom, hogy le lehessen söpörni az asztalról, nemet lehessen rá mondani. Ha egy demokratikus világban, egy demokratikusan választott kormány ezt teszi, akkor a saját létezésének alapját kérdőjelezi meg" - jelentette ki a Fidesz elnöke.