Hermina
15 °C
27 °C

Pető kontra Polt: az ügyészség keresztbe fekszik?

2003.10.02. 15:43
A SZDSZ szerint az ügyészség célja, hogy semmiképp se kerüljön bírósági szakaszba az a feljelentés, amelyet az MTV az előző ciklus alatt folytatott gazdálkodása miatt tettek. Pető Iván szerint az ügyészség még nyomozást megszüntetése miatt tervezett pótmagánvád elkészítését is hátráltatta.
Az ügyészség minden technikával igyekszik "keresztbe feküdni" azon törekvés előtt, hogy az MTV-nél korábban bekövetkezett "hallatlan közpénzelherdálásra" fény derüljön - közölték SZDSZ-es politikusok csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Az ügyészség nem adja

Pető Iván parlamenti képviselő elmondta: az ügyészség nyomozást megszüntető határozata után pótmagánvád elkészítéséről döntöttek, az ügyészség azonban úgy határozott, hogy nem ad lehetőséget betekintésre a pótmagánvád elkészítését segítő iratokba. Hozzátette, az ügyészség arra hivatkozott, hogy nem ők a sértettek és ez esetben a feljelentőnek nincs betekintési joga. Közölte: azért kívánták megnézni az ügyészségnél lévő iratokat, hogy a pótmagánvád elkészítésekor tájékozottak legyenek. "Az ügyészség célja, hogy privilegizált helyzetben legyen vádemelésügyben, és semmiképp se kerüljön bírósági szakaszba ez a feljelentés" - mondta Pető Iván.

Nem létező passzusra hivatkozva

A SZDSZ-es politikus emlékeztetett: 2001 februárjában ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a Magyar Televízió 2000. évi gazdálkodása miatt. Kijelentette, hogy az ügyészség "a médiatörvény nem létező passzusára hivatkozva" szüntette meg a nyomozást. Hozzátette, hogy az ügyészség az észrevételeik döntő többségére nem is reagált. Pető Iván közölte: foglalkoznak azzal, hogy a jogszabályok az eddiginél pontosabban határozzák meg közpénzek esetén a pótmagánvádas eljárásokra vonatkozó szabályokat.

Haraszti Miklós, az MTV kuratóriumi elnökségének SZDSZ-es tagja elmondta: a testület felhatalmazta Czeglédi László elnököt, hogy "a tulajdonosi és sértetti jogok képviseletében járjon el a pótmagánvád lehetővé tétele érdekében". A politikus kérdésre válaszolva közölte, tudomása szerint az MTV Rt. vezetése is így fog eljárni.