Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Az ÁNTSZ engedélyezte a Petőfi család sírjának felbontását

2001.03.30. 15:46
Engedélyezte pénteken a Petőfi család sírboltjának felnyitását az ÁNTSZ. Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi Bizottság elnöke szerint a szibériai Barguzinban talált csontmaradványokat április 8-án vagy 9-én hozzák Magyarországra, a DNS-vizsgálatokat pedig három független laboratóriumban fogják elvégezni.

Engedélyezte a Petőfi család sírboltjának felnyitását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) VIII. kerületi intézete pénteken - közölte Gács Péter, az intézet munkatársa. Az engedélyt csütörtökön küldték el a kripta felnyitását kérvényező Megamorv Petőfi Bizottsághoz. A kripta felnyitását azért kérte a bizottság, hogy a Barguzinban talált csontmaradványokat DNS-vizsgálat útján összevessék Petőfi Sándor anyjának földi maradványaival.

Nem kell fertőzésveszélytől tartani

Ütő István, az ÁNTSZ Fővárosi Intézetének főorvosa szerint a szolgálat az ilyen jellegű kérelmek elbírálásakor környezet- és munkaegészségügyi, valamint járványügyi szempontokat vesz figyelembe. Miután a Petőfi család sírboltja régi, nem kell fertőzésveszélytől tartani - nyilatkozta az MTI-nek az orvos.

A kripta felnyitásához a hét elején a Grespik László vezette Fővárosi Közigazgatási Hivatal is hozzájárult. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság kedden úgy foglalt állást, hogy kegyeletsértőnek és feleslegesnek tartja a Fiumei úti temetőben levő Petőfi családi sírbolt megbolygatását.

Április elején érkeznek a Barguzinban talált csontok

"Örülök annak, hogy az ÁNTSZ betartotta a pár nappal ezelőtt szóban tett ígéretét, és írásban is megerősítette, hogy engedélyezi a Petőfi család sírjának felbontását" - nyilatkozta Morvai Ferenc, a Megamorv Petőfi Bizottság elnöke.

Morvai szerint Amerikából várhatóan április 8-án vagy 9-én hozzák Magyarországra a szibériai Barguzinban talált csontmaradványokat. A sírt előreláthatólag két hónap múlva - az ÁNTSZ és a Fővárosi Közigazgatási Hivatal határozatában foglalt feladatoknak eleget téve - fogják kibontani, külföldi tudósok jelenlétében. A DNS-vizsgálatokat három helyen - két külföldi és egy magyar laboratóriumban - végeztetik majd el, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsák, Petőfi csontváza-e, vagy sem a Barguzinban talált földi maradvány. A vizsgálatok várhatóan harminc napot vesznek igénybe.