Auguszta
-3 °C
2 °C

Megsemmisítették Grespik kripta-nyitó határozatát

2001.05.03. 20:24
Grespik László túllépett hatáskörén, amikor engedélyezte a Megamorv Petőfi Bizottságnak, hogy felnyithassa a Petőfi-kriptát, és a költő édesanyjának csontjait vizsgálat alá vesse, így Pintér Sándor megsemmisítette a hivatalvezető határozatát. A Magyar Tudományos Akadémia volt Petőfi Bizottsága ezzel egyidőben kijelentette: a barguzini leletek minden kétséget kizáróan egy nőtől származnak.
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön megsemmisítette Grespik Lászlónak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének a Petőfi-család kriptájának felnyitására kiadott határozatát. A kripta felnyitását a Megamorv Petőfi Bizottság kérésére engedélyezte a hivatalvezető, hogy a költő édesanyjának csontjaival összevethessék a Barguzinban kiásott, Petőfi földi maradványainak tartott csontokat, és elvégezhessék az esetleges rokonságra fényt derítő DNS vizsgálatot

A hivatalvezető nem illetékes

Grespik engedélyét egy héttel ezelőtt függesztette fel a Fővárosi Bíróság a főváros kérésére. Tiba Zsolt főjegyző az MTI-nek úgy nyilatkozott: a belügyminiszter a bírósághoz hasonlóan azt állapította meg, hogy ez ügyben a hivatalvezető nem rendelkezik hatáskörrel, illetve, hogy nem is született e kérdésben olyan elsőfokú határozat, amit a hivatalvezető felülbírálhatott volna. Emellett a Belügyminisztérium úgy véli, a nemzeti sírkertekben lévő sír felnyitásához a Nemzeti Kegyeleti Bizottság hozzájárulására van szükség, amely már hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott: nincs szükség a sírbolt felnyitására.

Grespik még nem nyugszik

Grespik tiszteletben tartja és végrehajtja Pintér Sándor döntését
Grespik László az ügyben úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja és végrehajtja Pintér Sándor döntését, ezért várhatóan nem fordul emiatt a bírósághoz. A hivatalvezető azonban megjegyezte, hogy egy esetben változtatna ezen az álláspontján, mégpedig ha kiderülne ha egy általa frissen fellelt jogszabályi hely alapján bebizonyosodik, hogy ez ügyben sem a fővárosnak, sem a közigazgatási hivatalnak, sem a Belügyminisztériumnak nincs hatásköre. Grespik egyelőre még tanulmányozza ennek a jogszabálynak a hátterét, és ha bebizonyosodik a feltételezése, akkor nyilvánosságra hozza azt, hogy szerinte melyik szerv rendelkezik ezzel.

MTA: a barguzini lelet egy nőtől származik

"Semmilyen olyan bizonyíték nem került elő, amely alátámasztaná, hogy a barguzini leletek Petőfi földi maradványai"- jelentette ki csütörtökön Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke egy sajtótájékoztatón, amelyet az akadémia volt Petőfi Bizottságának tagjai a sírbolt felnyitása ellen foglaltak állást.

Kiszely István antropológus a csontvázat rosszul határozta meg, és 1996 óta félrevezeti a közvéleményt - hangoztatta Kovács László régész, aki négy egymástól független vizsgálat eredményét ismertette, amelyek egybehangzóan azt állították, hogy a barguzini lelet egy nőtől származik. A volt Petőfi Bizottság tagjai szerint mivel nincsen bizonyíték arra, hogy a többször megvizsgált csontok Petőfi földi maradványai, hogy egyáltalán férfitól származtak-e illetve, hogy a költő járt-e Szibériában, felesleges a családi sírbolt felnyitása. Kiszely István antropológust és Morvai Ferenc vállalkozó jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik, így nem tudtuk utolérni őket.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft