Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Zavaros ürüggyel mószerolta a Fideszt Petrétei

2007.02.06. 16:41
Bár az Európai Bizottság alelnöke csak az őszi eseményekről kért tájékoztatást, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a kordonbontásról is levelet küldött Franco Frattini-nak, amelyben elítélte a fideszes politikusok magatartását. Kedden írásban kérdeztük meg a tárcát, mi szükség volt a levél elküldésére, Kondorosi Ferenc államtitkár válasza szerint "indokolt a már kialakult folyamat fenntartása".

A kormány és a kormánypártok előszeretettel ostorozzák az ellenzéket, amikor nemzetközi színtéren bírálják a kormányt. Most úgy tűnik fordult a kocka: hétfőn a kormány egyik tagja, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter mószerolta a Fideszt az Európai Bizottság alelnökének, az Európai Parlament elnökének, illetve az EU soros elnökségét betöltő Németország belügyminiszterének írott levelében.

"Tudatosan provokálták a rendőröket"

Petrétei a kordonbontással kapcsolatos hivatalos kormányálláspontot ismertette. (A Fidesz parlamenti és EP-képviselői pénteken lebontották kis időre a parlamentet körülvevő vaskordonokat.) "2007. február 2-án a magyar Országgyűlés néhány tagja és az Európai Parlamenti képviselők közül is páran a Magyar Köztársaság Parlamentje előtti téren olyan cselekedetet követtek el, amellyel a fennálló jogszabályok szándékos megsértését követték el és a közrendet fenntartó rendőröket tudatosan provokálták" - állítja Petrétei a három EU-potentátnak küldött levelében.

Kedden azt tudakoltuk a tárca sajtóosztályától, mi szükség volt a levelek megírására. Kondorosi Ferenc a tárca politikai államtitkára írásban reagált feltett kérdéseinkre. E szerint "Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, mint a Szabadság, Biztonság és Jog érvényesülésének térségéért felelős Főbiztosa, 2006. október 25-én kelt átiratában, írásban kért tájékoztatást az igazságügyi és rendészeti minisztertől az őszi események kapcsán, és egyben biztosította már előzetesen arról, hogy meggyőződése, hogy a magyar hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az alapvető jogokat teljes mértékben és minden körülmények között tiszteletben tartják". Kondorosi szerint Petrétei már akkor megígérte, a folyamatban lévő vizsgálatokról tájékoztatja az alelnököt.

Levelek a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében

Igaz ugyan, hogy a pénteki kordonbontás nincs szoros kapcsolatban az őszi eseményekkel, de a minisztérium fontosnak tartotta erről is tájékoztatni az unió illetékeseit. Kondorosi ezt így indokolta: "Tekintettel arra, hogy az Alelnök úrral azóta is folyamatos a kapcsolattartás, hiszen kiemelt figyelmet fordít a rendészeti kérdésekre, indokolt a már kialakított folyamat fenntartása". Az államtitkár végül leszögezte: "a kiegyensúlyozott és folyamatos tájékoztatás érdekében került sor a levelek megírására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!