Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavaros ürüggyel mószerolta a Fideszt Petrétei

2007.02.06. 16:41
Bár az Európai Bizottság alelnöke csak az őszi eseményekről kért tájékoztatást, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a kordonbontásról is levelet küldött Franco Frattini-nak, amelyben elítélte a fideszes politikusok magatartását. Kedden írásban kérdeztük meg a tárcát, mi szükség volt a levél elküldésére, Kondorosi Ferenc államtitkár válasza szerint "indokolt a már kialakult folyamat fenntartása".

A kormány és a kormánypártok előszeretettel ostorozzák az ellenzéket, amikor nemzetközi színtéren bírálják a kormányt. Most úgy tűnik fordult a kocka: hétfőn a kormány egyik tagja, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter mószerolta a Fideszt az Európai Bizottság alelnökének, az Európai Parlament elnökének, illetve az EU soros elnökségét betöltő Németország belügyminiszterének írott levelében.

"Tudatosan provokálták a rendőröket"

Petrétei a kordonbontással kapcsolatos hivatalos kormányálláspontot ismertette. (A Fidesz parlamenti és EP-képviselői pénteken lebontották kis időre a parlamentet körülvevő vaskordonokat.) "2007. február 2-án a magyar Országgyűlés néhány tagja és az Európai Parlamenti képviselők közül is páran a Magyar Köztársaság Parlamentje előtti téren olyan cselekedetet követtek el, amellyel a fennálló jogszabályok szándékos megsértését követték el és a közrendet fenntartó rendőröket tudatosan provokálták" - állítja Petrétei a három EU-potentátnak küldött levelében.

Kedden azt tudakoltuk a tárca sajtóosztályától, mi szükség volt a levelek megírására. Kondorosi Ferenc a tárca politikai államtitkára írásban reagált feltett kérdéseinkre. E szerint "Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, mint a Szabadság, Biztonság és Jog érvényesülésének térségéért felelős Főbiztosa, 2006. október 25-én kelt átiratában, írásban kért tájékoztatást az igazságügyi és rendészeti minisztertől az őszi események kapcsán, és egyben biztosította már előzetesen arról, hogy meggyőződése, hogy a magyar hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az alapvető jogokat teljes mértékben és minden körülmények között tiszteletben tartják". Kondorosi szerint Petrétei már akkor megígérte, a folyamatban lévő vizsgálatokról tájékoztatja az alelnököt.

Levelek a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében

Igaz ugyan, hogy a pénteki kordonbontás nincs szoros kapcsolatban az őszi eseményekkel, de a minisztérium fontosnak tartotta erről is tájékoztatni az unió illetékeseit. Kondorosi ezt így indokolta: "Tekintettel arra, hogy az Alelnök úrral azóta is folyamatos a kapcsolattartás, hiszen kiemelt figyelmet fordít a rendészeti kérdésekre, indokolt a már kialakított folyamat fenntartása". Az államtitkár végül leszögezte: "a kiegyensúlyozott és folyamatos tájékoztatás érdekében került sor a levelek megírására.