Valér
4 °C
8 °C

Pert vesztett az igazságügyi miniszter

2006.10.03. 15:07
Pert nyert első fokon a Társaság a Szabadságjogokért az igazságügyi miniszter ellen. A jogvédő szervezet azért emelt kifogást, mert Petrétei József megtagadta az alkotmány legújabb tervezetének nyilvánosságra hozatalát. Az igazságügyi tárca megfontolja a fellebbezést a bíróság keddi ítélete ellen - közölte a minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

Pert vesztett az igazságügyi miniszter: a Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett első fokú ítéletében helyt adott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) keresetének, és az új alkotmánytervezet nyilvánossága mellett foglalt állást, tudatta a civil jogvédő szervezet az MTI-vel.

A társaság a pert az igazságügyi és rendészeti miniszter ellen indította, mert Petrétei József megtagadta az alkotmány legújabb tervezetének nyilvánosságra hozatalát. A miniszter - a TASZ közleménye szerint - arra hivatkozott, hogy a tervezet "döntés megalapozását szolgáló adatnak" minősül, ezért azt nem hozzák nyilvánosságra mindaddig, amíg a kormány a dokumentumot az Országgyűlés elé nem terjeszti.

A TASZ különösen örül

A bíróság elutasította a miniszter érvelését és a jogalkotási, illetve az elektronikus információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban az új alkotmánytervezet nyilvánossága mellett foglalt állást, tudatta a TASZ.

Mint közleményükben írják, a társaság különösen örül az ítéletnek, mivel az új alaptörvény megvitatása túlmutat a Parlament megszokott "törvénygyári" szerepén, és mindenképpen széles körben lefolytatott nyilvános vitát igényel.

"Ilyen súlyú közügyek esetében elfogadhatatlan, hogy a kormány teljes titokban készítse el a tervezetet, elzárva az állampolgárokat és a társadalmi szervezeteket a hiteles információktól, és ezáltal véleményük szabad kifejtésétől. Az Európai Unió alkotmánya esetében látható volt, hogy mivel jár az, ha megspórolják a nyílt vitát egy ilyen fontos jogszabállyal kapcsolatban" - írják.

Nem tudni, hogy fellebbez-e a miniszter

Földes Ádám, a TASZ Információszabadság Programvezetője az MTI-nek elmondta: az ítélet nem jogerős, mert 15 napon belül még fellebbezhet ellene a miniszter, a per ebben az esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Ha a miniszter nem fellebbez az ítélet ellen, az jogerőre emelkedik, és a minisztériumnak haladéktalanul ki kell adnia az új alkotmány tervezetét.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében azt írja: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint "a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános". A kormány elé terjesztés előtt az Alkotmány szövegének tervezetéről a kormány tagjainak - a jogalkotási törvény alapján - véleményt kell mondaniuk. Ahhoz, hogy ezt a véleményt megadhassák, az előkészítő miniszternek egyeztetésre kell bocsátania a normaszöveget.

Nincs is olyan tervezet, amit ki kéne adniuk

Az egyeztetésre bocsátást megelőzően - a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlat és a törvényeknek az eddigiekben következetesen érvényesülő bírói értelmezése alapján - fontosabb érdek fűződik a szabad, külső befolyástól mentes előkészítéshez, mint a tervezet nyilvánosságához, hiszen ebben a fázisban még kialakult kormányzati szabályozási célokról nem lehet beszélni.

A bíróság döntését azért sem tudná végrehajtani a tárca, mert az azt írja elő, hogy 15 napon belül ki kell adni az Alkotmány "Kormány elé terjesztendő tervezetét". Ilyen tervezetet a minisztérium nem kezel, mivel a kormány elé terjesztéshez a közigazgatási egyeztetést le kell folytatni - közölte a minisztérium. .

Petrétei József 2004-es hivatalba lépését követően jelentette be, hogy új alkotmányt dolgozna ki 2006-ban. Elképzelése szerint a megújult közjogi rendszerben nem lennének kétharmados törvények, de fontosnak tartja a tulajdon fogalmának jelenleginél alaposabb kibontását, az államháztartás, a költségvetés és a pénzügyi garanciák alaptörvénybe emelését is. A Fidesz akkor elképzelhetetlennek tartotta új alkotmány elfogadását.