Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Aláírásgyűjtés a petárdázás ellen

2005.04.26. 12:54
Egy szekszárdi állatvédő szervezet kezdeményezésére létrejött a Petárdastop munkacsoport, ami a petárdázás teljes betiltásáért száll síkra. A céljuk, hogy a Országgyűlés törvényben száműzze a közterületekről a hangos és veszélyes robbanószereket.

A petárdázás teljes betiltásáért indult április 26-án aláírásgyűjtő népi kezdeményezés, miután az Országos Választási Bizottság április 18-án hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket. Egy szekszárdi állatvédő szervezet kezdeményezésére létrejött, azóta száztíz civil szervezetet tömörítő munkacsoport célja, hogy a belügyminisztérium vonja vissza azt a rendeletet, ami liberalizálta a kisebb pirotechnikai eszközök használatát. Ehhez nyomatékosításként legalább százezer aláírást kívánnak összegyűjteni, derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

A civilek úgy látják, hogy a kormány nem rendezte megfelelően a helyzetet, és a cél nem lehet más, mint a magánszemélyeknek, az "egyszerű állampolgároknak" megtiltani az emberre és állatra egyaránt veszélyes petáredahasználatot, hangzott el a sajtótájékoztatón, amin egy petárdázástól megsüketült kutyát is bemutattak a nemes célt igazolandó. Az aláírásgyűjtés április 26-án kezdetét vette, és a tervek szerint két hónapig - egész pontosan június 12-ig - tart.

A petardastop.hu weboldalon is olvasható kérdést nem csak az állatok védelmében fogalmazták meg: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze egy átfogó "petárdastop" bevezetését, így a "játékos pirotechnikai" és a "kis tűzijáték" termékek embert és állatot veszélyeztető használatának megakadályozását?" Az íveket névvel, címmel, személyi számmal aláírók ezzel támogathatják a kezdeményezést, amihez többek között Czeizel Endre genetikus, Sir Delhusa Gjon popzenész, Kulka János színész és Gémesi György, MDF-es politikus is csatlakozott.

A sajtótájékoztatón részt vett Gémesi György is, aki "kutyás emberként" és polgármesterként is nyomatékosan kérte, hogy a "miniszterasszony vonja vissza a rendeletet", hozzátéve: "jó volt az, amikor ezt nem lehetett csinálni, talán nem kellett volna felszabadítani ezt a tiltást".