Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rendszerváltás Terézvárosban

2003.01.24. 14:55
Leváltotta a VI. kerületi képviselő-testület a városrész vagyonkezelő társaságának vezérigazgatóját, a jegyzőt, valamint a Hunyadi téri vásárcsarnok üzemeltetőjét. A piacot üzemeltető cég vezetői, illetve a terézvárosi Fidesz-frakció az intézkedést az MSZP-SZDSZ többség erőből hozott politikai döntésének minősítette.
Rendkívüli felmondással szűntették meg a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatójának munkaviszonyát. A csütörtökön tartott testületi ülésen Terézváros Önkormányzatának képviselő testülete megvonta a bizalmat az eddigi jegyzőtől is. Egy füst alatt a testület döntésével az önkormányzat felbontotta a szerződést a Hunyadi téri piacot három éve üzemeltető céggel.

"Politikai döntés született"

Az üzemeltető Ter-cit Kft. vezetői szerint sem szakmai, sem gazdasági ok nem indokolja a szerződésbontást. Állításuk szerint a testületi ülésen az egyik alpolgármester célzott arra, hogy politikai döntés született: a cégnek annyi a bűne, hogy 1999. novemberében, vagyis az "Orbán-érában" kapta meg az üzemeltetői státuszt.

A korábban veszteségesen működő piac üzemeltetésére az előző fideszes kerületvezetés hozott létre egy üzemeltető céget. A négy éve még veszteséges csarnokot az új üzemeltető nyereségesen működteti. Most ez a feladat visszakerült a polgármesteri hivatalba.

"A kft. ellen azért sem lehet panasz, mert három év alatt 15 millió forintot tettünk a piacba" - mondta az Indexnek Nagy Zoltán, a cég egyik vezetője, aki úgy tudja, az önkormányzatnak nincs koncepciója a további üzemeltetésre, így kérdéses, hogy a felmondási idő letelte után milyen formában működhet a vásárcsarnok.

Hassay Zsófia, a Fidesz frakcióvezetője pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy konkrét indokolás nélkül, egyoldalas ténymegállapításokat tartalmazó javaslat alapján döntött csütörtökön este a testületi többség. Tájékoztatása szerint a 6,5 millió forintból elvégzett átvilágítás tartalmát a képviselők nem ismerhették meg a döntés előtt.

Átvilágítottak

Az önkormányzat tavaly novemberben kezdeményezte cégeinek átvilágítását. A HavariaPress idézi a polgármestert, aki szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy a vagyonkezelő részvénytársaság vezérigazgatója számos esetben a testület tudta és beleegyezése nélkül kötött szerződéseket. Ezek a megállapodások Terézváros önkormányzatának, így a kerület összes lakosának komoly anyagi hátrányt okoztak.

A polgármester szerint a vezérigazgató tevékenysége nagyban hozzájárult Terézváros jelenlegi katasztrofális gazdasági helyzetéhez.

Rabin László SZDSZ frakcióvezetőt-alpolgármestert és Fürst György MSZP-s alpolgármestert pénteken sem az MTI-nek, sem az Indexnek nem sikerült elérnie. Juhász Ágnes, a hivatal szóvivője az Indexnek elmondta: Verók István polgármester hétfőn sajtótájékoztatót tart a testület csütörtöki ülésének döntéseiről.

Felújításra szorul
Az Ingatlanbefektetés című szaklap szerint a terézvárosi önkormányzat "gordiuszi piacként" küzd a Hunyadi téri vásárcsarnok rekonstrukciójának feladatával. Az elmúlt években több elmés ötlete is támadt a különféle önkormányzati garnitúráknak, ám a csomót még senki sem vágta át. A legújabb felvetés szerint három ingatlan eladásából teremtenék elő a pénzt a műemléki védettség alatt álló, meglehetősen rozzant állapotban lévő épület felújítására. Nem kis ügyesség kell hozzá, hiszen a várható költségeket kétmilliárd forintra becsülik.