Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Zacskóból árusítják a gyógyszert a transzplantációs klinikán

2005.02.15. 09:29
Törvénysértő módon zacskóból árulnak receptre kapható gyógyszereket a Transzplantációs és Sebészeti Klinika folyosóján, állítja a Magyar Nemzet. A jogsértő gyakorlat a gyógyszerészkamara elnöke szerint a betegekre is veszélyes lehet. A minisztérium nem adott engedélyt a helyben árusításra.

Szatyorból árusítanak receptre kiadható gyógyszereket a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, értesült a Magyar Nemzet. A lapot egy szervátültetéses beteg tájékoztatta arról, hogy a klinika dolgozói őt és betegtársait is azzal irányították a zacskóból árusító férfihoz, hogy ez az ő érdekük is, mivel így nem kell egy patikában más betegekkel érintkezve fertőzés veszélyének kitenni magukat.

"Jogszabály mondja ki, hogy járóbetegnek csak patikában lehet gyógyszert kiadni", nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hávelné Szarmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke. Mint mondta, ezzel a betegek érdekeit védik, hiszen így a gyógyszerész felel a minőségért.

Veszélyes gyakorlat

Hávelné szerint törvénytelen a vényre adható gyógyszerek patikán kívüli árusítása törvénytelen. A zacskóból árusított gyógyszerek akár a szervátültetett betegek életét is veszélyeztethetik, amennyiben például lejárt szavatosságúak.

A Magyar Nemzet az ügyben megkereste az egészségügyi minisztériumot is. Hamvas József, a tárca gyógyszerügyi főosztályának vezetője szerint senki nem kapott engedélyt a transzplantációs klinikán tapasztalható árusításra. A főosztályvezető arra kérte a betegeket, ha ilyet tapasztalnak, jelentsék fel az árust.

A klinika igazgatója a Magyar Nemzet többszöri megkeresésére sem reagált.