Auguszta
-7 °C
0 °C

Ötvenmillióért adta el pincéjét Körmendy-Ékes

2002.11.30. 11:13
Mindössze nyolcszázezer forint a valós piaci értéke annak a XXII. kerületi teleknek, amelyért az ÁPV Rt. egyik leányvállalata ötvenmillió forintot fizetett ki az eladónak, Körmendy-Ékes Juditnak a médiahatóság elnökének és testvérének, Eszternek - számolt be a hírről a Népszabadság. A lap szerint lakóparképítésre hivatkozva vették a telket, ám két év alatt egyetlen kapavágás sem történt.
Az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Váltó-4 Libra Rt. elnök-vezérigazgatója Nagy István 2000-ben lakópark tervezett építésével indokolta a budafoki Kő utcában, nem építési övezetben fekvő és szokatlanul drága ingatlan megvásárlását - írja a szombati Népszabadság. Az eladó Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke és testvére, Eszter volt.

Két éve semmi nem történik

A telken két éve semmi sem történt, igaz még egy kapavágást sem végezhettek volna el, mert az ingatlan az úgynevezett Z-E-Z (zöld-egyéb-zöld) keretövezet besorolású, vagyis nem beépíthető. A telek alatt korábban gombapinceként működő barlang található, így azon legfeljebb füvesíteni lehet. A Népszabadság szerint ez a megkötés már az adás-vétel idején ismert volt. A Váltó-4 ennek ellenére kifizette a kialkudott ötvenmillió forintot. A két évvel ezelőtti szerződés miatt jelenleg vizsgálat folyik az ÁPV Rt.-nél. A napilap értesülése szerint az ennek részeként elkészült szakértői jelentés mindössze nyolcszázezer forintra becsülte fel a beépíthetetlen ingatlant.

Közművesíteni kellene

A gazos, elhanyagolt terület hat helyrajzi számon fekszik és összesen 15000 négyzetméter. Hasznosításához utat és közműveket kellene kiépíteni. Ám az elvileg hasznosítható területet csökkenti például egy 2500 négyzetméteres transzformátorház. Lakóparkot így csak akkor építhetnének itt, ha az övezetet átminősítenék, erre azonban egyelőre még pénze sincs a helyhatóságnak. Ráadásul az átminősítéshez a főváros engedélye is kell, amelynek kiadását a budapesti városháza egyszer már megtagadta.

Plusz harminchétmillió?

A Körmendy-Ékes Judittal és testvérével kötött szerződés kitér arra is, ha a kétes kimenetelű beruházás zöld utat kap, az eladók markát további 37 millió forint üti, így a végső ár 87 millió forintra rúg. Igaz, a szerződés tartalmaz egy kikötést is: ha 2003 januárjáig a telket nem minősítik át, a maradék harminchétmillió elveszik.

Mennyi az annyi?

A Népszabadság információi szerint egyébként készült egy olyan szakvélemény is, hogy a földdarab - amennyiben mégis hatósági pecsét kerülne az építési engedélyre - 118 millió forintot érhet. Egy másik becslés azt állítja, hogy a telek jelenlegi állapotában nem ér többet nyolcszázezer forintnál. Az Index által megkérdezett szakértő ez utóbbit becslést kétségbe vonta: úgy vélte, egy ekkora terület három-ötmilliót mindenképpen megér. Körmendy vagyonnyilatkozatában pinceként tüntette föl az ingatlant.

Az ÁPV Rt. egyelőre nem nyilatkozik

A vizsgálat lezárásáig az ÁPV Rt.-nél nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Nagy István, a Váltó-4. Libra, a Postabank ingatlanbefektetésekkel foglalkozó cégének volt vezetője megkeresésünkre nem cáfolta, hogy ismeri Körmendy-Ékest, a tranzakcióra azonban már nem emlékszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.