Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Kulcsár barátnője sem hajlandó a rendőrségen vallomást tenni

2003.10.17. 12:25
A rendőrségi meghallgatásokról sorozatosan kiszivárgó információk miatt kizárólag az ügyészség előtt hajlandó a K&H Equities ügyeivel kapcsolatos további kérdésekre válaszolni Pinizsi Hajnalka. Kulcsár Attila volt titkárnője és barátnője azt követően döntött az ügyészi kihallgatás mellett, hogy egy korábbi vallomásának részletei megjelentek az egyik folyóiratban. A rendőrség közben tanúként kihallgatta Forró Tamást, a Napkelte nemrég távozott riporterét.
Rejtő E. Tibor, a K&H Bank előzetes letartóztatásban lévő vezérigazgatójához hasonlóan Kulcsár Attila egykori titkárnője is ügyészségi kihallgatást kért.

Csak az ügyészség

Pinizsi Hajnalka ügyvédje, Baranyi Róbert az Indexnek elmondta, védence azért döntött így, mert egy korábbi rendőrségi vallomásának részletei megjelentek az egyik folyóiratban. A Kulcsár mellett titkárnőként dolgozó Pinizsi, aki személyes kapcsolatot is ápolt a Bécsben letartóztatott brókerrel, még szeptemberben közölte a rendőrséggel és a velük együtt dolgozó ügyészekkel, hogy a HVG-ben napvilágot látott vallomásrészletek miatt csak az ügyészségen hajlandó további kérdésekre felelni. Pinizsit, akit folytatólagos magánokirat hamisítással gyanúsítanak, júliusban hallgatta meg először a rendőrség.

Vallomás magas körökről

Szász is gyanúsított lehet
Gyanúsítottként hallgatná ki Szász Károlyt a rendőrség. A PSZÁF elnökét a felügyeletnél gyanított többmilliós hűtlen kezelés gyanúsítottjaként kérdeznék a nyomozók. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága már jelezte ezt a szándékát a Fővárosi Főügyészségnek, ám ott még nem döntöttek az indítványról - írja a Magyar Hírlap. A rendőrség már augusztusban és szeptemberben is szerette volna meggyanúsítani Szászt, ekkor azonban az ügyészség elutasította a tervet.
Baranyi Róbert szerint védence a kihallgatáson a K&H belső ellenőrzésének tett vallomásával megegyező információkat szolgáltatott az ORFK nyomozóinak is. Mint emlékezetes, a titkárnő által elmondottak és a szeptember első napjaiban nyilvánosságra került jegyzőkönyv rögtön a politikai csatározások középpontjába került, miután a titkárnő beszélt a sikkasztással gyanúsított bróker kapcsolatairól. Pinizsi, akkor azt nyilatkozta, hogy Kulcsár "magas körökben forgott", és meg is nevezett több nagypolitikust.

Forró is tanúskodott

A rendőrség közben a héten tanúként hallgatta meg Forró Tamást. Az ismert újságíró, aki éppen a Britton-ügy miatt adta fel a bejelentés szerint önként napkeltés riporteri állását, a Népszava szerint a sajtóból már ismert állításokat ismertette a rendőrök előtt is. Mint arról az Index elsőként beszámolt, Forró cége a Tízezer Kft. a pénzmosással gyanúsított szírektől illetve az egyik hozzájuk kapcsolódó offshore cégtől közel 160 milliót kitevő átutalásokat kapott.

A rendőrség nem tud a svájci számlákról
A rendőrség még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a K&H-ügyben gyanúsítottak bankszámláit zárolták volna Svájcban - írja rendőrségi forrásokra hivatkozva az MTI. "Egyelőre csak az újságokban olvastuk, hogy több bankszámlát zároltak volna, így Kulcsár Attiláét, Rejtő E. Tiborét és Garamszegi Gáborét" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy korábban 69 országba küldtek megkeresést az üggyel kapcsolatban. A rendőrség nem kommentálta azt az információt, hogy Pinizsi Hajnalka csak az ügyészségen kíván vallomást tenni. Egy jogi szakértő szerint a hatályos szabályok alapján a gyanúsítottnak nincs joga arra, hogy megválassza, melyik hatóságnak akar vallomást tenni. Ugyanakkor megalapozott indokkal kérhet ügyészségi kihallgatást.