Pintér kormányhatározat alapján vizsgáltatta a titkos iratokat

2002.07.30. 13:04
A Belügyminisztérium épületében számos helyiségében több folyó kilométernyi iratot őriznek - jelentette ki Pintér Sándor a Medgyessy-bizottság előtt. Az Orbán-kabinet belügyminisztere ugyanakkor egy közelebbről meg nem határozott kormányhatározat alapján két páncélszekrény tartalmának megvizsgálására hozott létre bizottságot Demeter Ervin, akkori titokminiszterrel közösen. Pintér szerint az ott talált iratoknak nem volt köze az szt tiszti állományhoz. Azokat a dokumentumokat máshol tárolták, ám abban a helyiségben ő sohasem járt.
"Száz százalékig biztos, hogy nem miniszterségem alatt került ki a Magyar Nemzetnél megjelent Medgyessy-dokumentum, amilyen fegyelmet tartottam abban a minisztériumban, nem hiszem, hogy bárki meg merte volna tenni" - állította Pintér Sándor a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló testület keddi ülésén.

Nem biztos, hogy nincs

Pintér már a meghallgatás elején, a kormánypárti bizottsági tagok kérdései után visszautasított minden feltételezést, amely szerint neki bármilyen szerepe lehetett a dokumentum nyilvánosságra kerülésében. A volt miniszter elmondta, hogy csak a sajtóból és a kormányfő sajtónyilatkozataiból értesült Medgyessy Péter múltjáról.

Pintér szerint a belügyi tárca rendszerváltás utáni vezetői közül elsőként ő hozott olyan döntést, amelynek alapján ellenőrizhetővé vált, hogy ki és milyen célból lépett be a titkos iratokat őrző minisztériumi irattárakba. Az 1990 és 2000 közötti időszakról hasonló nyilvántartást nem tudtak neki bemutatni, de amiről ő nem tud, "az nem biztos, hogy nincs".

Bizottság két páncélszekrényre

A volt belügyminiszter elmondta, hogy 2000-ben egy közelebbről meg nem határozott törvényen alapuló kormányhatározat alapján kapta azt a feladatot, hogy Demeter Ervin titokminiszterrel együtt tekintsék át a BM-ben található "rendkívül kényes és szigorúan titkos iratokat". Pintér hangsúlyozta, azért ment együtt Demeterrel, mert csak a két miniszter együttes jelenlétében lehetett megkezdeni a két páncélszekrénnyi irat feldolgozását.

Mint emlékezetes, Lamperth Mónika belügyminiszter a bizottság tegnapi ülésén vetette fel, hogy a két korábbi kormánytag közösen vizsgálta a minisztériumi titkos dokumentumokat.

A csomagolt állapotban talált iratokat megtekintve azonban a miniszter belátta, hogy itt irattárosi feladatokról van szó, ezért a helyszínen személyesen rendelte el a feldolgozás módját. A feladatot egy többtagú bizottság végezte el, majd a vizsgálat alapján több iratot átadtak a Történeti Hivatalnak. A volt belügyminiszter kijelentette, bár a minisztérium szinte valamennyi helyiségében járt, az szt tiszti anyagokat rejtő irattárba sohasem ment be.

Továbbra is borítékolva

Az Index érdeklődésére Balogh László, a bizottság elnöke nem tudott pontos dátumot mondani azzal kapcsolatban, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a kormányfő múltjával kapcsolatos, a Miniszterelnöki Hivataltól kapott újabb dokumentumokat. Mint ismeretes, a testület Kiss Elemértől kapott olyan iratokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói irattárában találtak. A hírek szerint a hiányos dokumentumok között található Medgyessy Péter leszerelési parancsa is.

A bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg kedden Pászti Tibort és Dömény Tamást, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezető munkatársait, akik ezt követően nem kívántak nyilatkozni. A testület szerdán nem tart ülést, csütörtökön pedig Medgyessy Péter miniszterelnöknek tesznek fel kérdéseket, aki aznap egyedüli meghívott lesz.

Medgyessy nyilvános ülést kért

Medgyessy Péter miniszterelnök levélben azt kezdeményezte, hogy nyílt ülés keretében hallgassa meg a titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság csütörtökön - közölte Balogh László (MDF) bizottsági elnök újságírók előtt a keddi ülést követően. Graskovics Tibor, a kormányfő kabinetfőnöke Balogh Lászlónak írt keddi levelében úgy fogalmaz: Medgyessy Péter fontosnak tartja, hogy a sajtó képviselői a meghallgatás egészén jelen lehessenek, és tájékoztathassák a közvéleményt, ezért felkérte a titokgazdákat a szükséges felmentések és engedélyek kiadására. Medgyessy Péter délelőtt 10 órától fél 1-ig tud részt venni a testület ülésén.  • Tippek
  • Bankszámla