Illés
17 °C
28 °C

Amerikai ügyvéd nem vállalja a Stockgeneration képviseletét

2000.08.31. 18:19
Közel kilencmillió dollárját foglalták le az amerikai hatóságok a Stockgeneration nevű cégnek, ám a befektetők kártalanítása így is kétséges. Az Index információi szerint a lefoglalt pénzt egy bonyolult procedúra során próbálják visszajuttatni jogos tulajdonosaiknak. Az eljárást megkönnyíti, hogy a Stockgeneration máig képtelen volt olyan ügyvédet találni, aki vállalná érdekei képviseletét. Az amerikai Wired magazin tényfeltáró írása alapján az Index is beszámolt arról az online tőzsdejátékról, amely - egyfajta pilótajátékként - elsősorban a tengerentúli befektetők pénzét használta fel, s ez a pénz minden bizonnyal orosz, ír, esetleg magyar szervezőkhöz jutott el.

Az Index információi szerint a pilótajátékot üzemeltető internetes oldal(www.stockgeneration.com) létezik ugyan, de a játék már két hónapja nem működik. Az internetes oldalt egy magyarországi székhelyű cég, a V. V. Kopcsenov által jegyzett Valver Kft. regisztráltatta stockgeneration.com domainnéven.

A Valver Kft. postaládája egy Rákóczi úti bérházban
A Világgazdaság című lap újságírói megszerezték V. V. K. (vagyis minden bizonnyal Kopcsenov) mobiltelefonszámát. Az újság szerint V. V. K. most is Magyarországon tartózkodik, ám ,,az ügyvezető mobiltelefonját felvevő, oroszul beszélő, bemutatkozni nem hajlandó férfi elutasította, hogy lapunk kérdéseire válaszoljon".

A Valvert egy budapesti, XI. kerületi címen jegyezték be, ide azonban kizárólag a magyar hivatalos szervektől érkező leveleit kapja. Tényleges irodája a Világgazdaság szerint egy Rákóczi úti bérházban van, ahol azonban a Világgazdaság által megkérdezettek szerint ,,nem lehet pontosan tudni, kik, mivel foglalkoznak".

A Stockgeneration pilótajátékot Dominkáról egy SG Ltd. nevű cég üzemeltette, ahol két magyar személy is dolgozott. G. Gy. állítólag irodai menedzserként dolgozott, I. V. viszont alacsonyabb rangú beosztott volt, aki például az ügyfelekkel való kapcsolattartásért volt felelős, illetve könyveléssel foglalkozott. Lapunknak sikerült I. V.-vel felvennie a kapcsolatot (ő azonban nem válaszolt kérdéseinkre), G. Gy.-nek viszont csak egy rokonával tudtunk beszélni, aki szerint ,,G. Gy. nem keveredhetett ilyen ügyletekbe".

Az Index amerikai információi szerint az USA értékpapír-felügyelete júliusban zárolta az SG Ltd. számláit, így az Egyesült Államokban 2,75 millió dollárt, külföldön további 6,5 milliót fagyasztottak be. Az SG-nek különös problémája is akadt az Egyesült Államokban: nem találtak olyan védőügyvédet, aki képviselte volna őket a hatóságokkal szemben, így ezért állítólag mind a mai napig nem jutnak hozzá a Stockgeneration üzemeltetői a bankszámlákon lévő összegekhez.

Legfrissebb információink szerint Okszana Pavlucsenko, aki az SG Ltd. egyik vezetője lehetett, s aki állítólag Szergej Mavrodi sógornője, eredeti cikkünkkel szemben nem 45 éves, hanem 24-28 év körüli orosz állampolgárságú személy.