Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Piros lap a D-209-esnek

2002.06.23. 19:20
Három, jobboldali fiatalokat tömörítő szervezet vasárnap tüntetést szervezett Medgyessy Péter ellen. A demonstrálók piros lapot mutattak fel a miniszterelnök nevének említésekor, fütyültek, és skandálva kiabálták: Mondjon le! Bayer Zsolt újságíró beszédét azzal zárta: D-209-es takarodj le a pályáról! Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!
Távozásra szólította fel Medgyessy Péter miniszterelnököt a Fidelitas, a Jobboldali Ifjúsági Közösség és az Áprilisi Ifjak szervezet vasárnap Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél rendezett tüntetésén.

Nem tudnak rá felnézni

- Felemeljük szavunkat a miniszterelnök, Medgyessy Péter múltja miatt. A Magyar Köztársaság miniszterelnökének olyan embernek kell lennie, akire mi, fiatalok is fel tudunk nézni. Kijelentjük: Medgyessy Péter nem ilyen ember - tartalmazza a három jobboldali ifjúsági szervezet közös nyilatkozata, amelyet a mintegy egy órás demonstráció kezdetén olvastak fel.

A nyilatkozat ismertetése közben és később Medgyessy Péter nevének említésére a tömeg hangos füttykoncerttel válaszolt. - Mondjon le! - skandálták a jelenlévők.

A nyilatkozat szerint a kormányfő "nem hazája érdekeit védte, hanem egy idegen hatalom kiszolgálója volt". A rendezvényen beszédet mondott Varga László, az Országgyűlés fideszes korelnöke, Bayer Zsolt közíró és Malgot István író, szobrászművész.

A felvonulók a beszédek alatt magyar zászlókat lengettek és Medgyessy Péter nevének hallatára piros cédulákat emeltek a magasba, amelyeket a Fidelitas önkéntesei osztottak ki a gyülekezőknek. (A demonstráció meghívója szerint "piros lapot mutatunk fel a D-209-esnek".)

Szemétlapáttal is demonstráltak

Némelyek piros színű szemétlapátot tartottak a magasba, amelyre a D-209-es jelzést írták fel.

Varga László arról beszélt, hogy az ország nem szakadt ketté, mert a nép józansága, bölcsessége mindig elég erős volt ahhoz, hogy megvédje az országot azoktól, akik nem a nemzetet szolgálták.

Bayer Zsolt hangoztatta: "soha többé ne mondja nekünk senki, hogy ne beszéljünk róla".

- Mi nem felejtünk el semmit, mi nem felejtjük el Trianont, a Rákosi-rendszert, Kádárt és az ő rendszerét. Nem vagyunk hajlandók sem felejteni, sem megbocsátani - hangzottak Bayer Zsolt szavai.

- D-209-es takarodj le a pályáról! Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok! - zárta szónoklatát a publicista.

Egyetlen út

Malgot István a polgári körök összefogására szólított fel, s kijelentette, hogy egyetlen út van, a közvetlen demokrácia formáinak kiteljesítése.

- Ha elegen leszünk, véget vethetünk a kádári utódpárt uralmának - hangoztatta.

A Fidelitas Országos Elnöksége által kiadott havilap (Utolsó figyelmeztetés, Az új nemzedék lapja) rendkívüli száma szerint "Medgyessy Péter megmérettetett és könnyűnek találtatott. Medgyessy Péternek mennie kell". A lapot a demonstráció előtt adták kézbe a Fidelitas önkéntesei.