Egymillió pizza fogy havonta Budapesten

2000.08.10. 14:49
Budapesten több mint egymillió pizza készül havonta, csak az úgynevezett ,,kézműves pizzériákban", vagyis ebbe nem számították bele a gyorsétteremláncok és a mirelittermékek forgalmát. A fővárosban több mint kétszázötven pizzéria található, ami igazolja: egyre nő a kereslet az olasz tésztaféleség iránt. Éppen ez ösztökélte az első magyarországi pizzafesztivál szervezőit arra, hogy fesztivált rendezzenek augusztus közepén a Népligetben.
Pizzára várva
A szervezők reményei szerint - akik 80-100 ezer embert várnak az eseményre - a Népliget augusztus 16. és 20. között egy mediterrán olasz kisvárossá, mégpedig Pizzavárossá alakul át. A fesztiválon ugyanis tíz pizzéria finomságait fogyaszthatják majd a látogatók, az érdeklődők és a tésztafalók.

A Népligetben paradicsombirkózást is rendeznek, amihez egy kamionnyi zöldséget hoznak a helyszínre a szervezők. De lesz Pizza Horror Show (az ellenfél csapatát kell minél rémisztőbben kifesteni pizza-alapanyagokkal), és a Ketchup paintball-bajnokság, a pizzapörgető és -hajító, valamint dobozépítő verseny sem maradhat el.

Pizzaváros látképe

Bemutatkozik majd a Pannónia Kézműves Pizza Műhely, lesz Pizzatőzsde, ahol kiderül majd, hogy hol sütik a legnépszerűbb tésztákat, és a gyerekeknek is építenek egy kalandparkot.

Három méter átmérő

Minden a pizzáról szól
A fesztiválon egy rekordkísérletre összefognak a hétköznapokon éles versenyt vívó pizzériák, és együtt készítik el - tíz perc alatt! - minden idők legnagyobb magyarországi pizzáját, amelynek átmérője három méter lesz.

Korolovszki Norbert, a Pizzaváros kitalálója és főszervezője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a programok közül az előzetes információik szerint a legnagyobb érdeklődés a paradicsomdobálás és -birkózás iránt mutatkozik. A meghirdetés óta ugyanis csapatostul jelentkeznek a részt venni szándékozók.

Bunyó a ketchupban

Pizzapörgető alvállalkozó
A paradicsombirkózás nem egyszerű dobálás lesz majd, hiszen a csapatoknak a paradicsomhegyek alól ki kell majd bányászniuk néhány értékes ajándékot, ám ezeket az ellenfél akár el is rabolhatja, ezért meg is kell védeniük a zsákmányt. Az abszolút győztes hatnapos olaszországi utazást nyerhet.

És egyéb tészták

Bár a fesztivál főszereplői a pizzák (és a paradicsomok), nem kell lemondaniuk a látogatóknak az olasz konyha más készítményeiről sem: erről a Spagetti Ház, a Sajt Piac és a Jégbüfé gondoskodik, valamint a Bor körút, de lesz Sör tér is.

A Pizzafesztiválon a zenei rendezvények sorában fellép - többek között - a Baby Sisters, a VIP, Charlie, a Bon-Bon és Cserháti Zsuzsa is.  • Tippek
  • Babaváró hitel