Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Százmilliót költenek a polgári körök székházfelújításra

2003.06.30. 07:57
Százmilliós székházrenoválásra készülnek a polgári körök, az építési engedélyt várhatóan a héten kapják meg az Orczy téri épületre. A polgári körök várhatóan az év végén már beköltözhetnek az 1200 négyzetméteres, háromszintes épületbe.
A polgári köröknek otthont adó budapesti, Orczy téri székházat a Szövetség a Nemzetért Alapítvány közel százmillió forintért vásárolta tavaly decemberben egy külföldi társaságtól. A VIII. kerületi háromszintes, 1200 négyzetméteres székház vételárát adományokból fizetik ki - írja a Népszabadság.

Őszre a földszint már elkészül

Az alapítvány tájékoztatása szerint sok nyugdíjas utalta át a múlt évben a kormánytól kapott 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést a polgári körök javára. A polgári körök részletfizetési kedvezményt kaptak a vételárra, így a befolyó adományok egy részét már a rossz állapotban lévő épület rehabilitációjára tudják fordítani.

"Az összköltség várhatóan százmilliós nagyságrendű lesz" - nyilatkozta a napilapnak Szemkeő Judit szóvivő, mivel bontási, épületgépészeti munkálatokat is kell végezni, és a beázást is meg kell szüntetni. Szemkeő reményei szerint "e naptári év végére" a polgári körök beköltözhetnek a székházba, de a földszintet valószínűleg már ősszel birtokba vehetik. Az alapítvány szolgáltató-, kulturális és képzési központot szeretne az épületben kialakítani.

Kevés a mozgósítás

Közép-Európa egyik legizgalmasabb, legszebb szellemi vibrációjának nevezte, és a nemzet testét borító selyemhálóhoz hasonlította Schmitt Pál a hétvégén a polgári köröket - emlékeztet a Népszabadság. A Fidesz alelnöke a szövetség országos választmányi ülésén arról is beszélt, hogy a polgári körök olykor mellőzöttnek érzik magukat.

"Úgy érzik, hogy kevés az üzenet, kevés a mozgósítás, kevés a rájuk eső figyelem" - tette hozzá. Schmitt Pál szerint biztosítani kell arról a polgári köröket, hogy a tagozatok megalakulása után is szükség van rájuk. Már 11 ezer polgári kör van ugyanis, tagjaik száma 250 ezerre tehető, így - mint a politikus hangoztatta - rajtuk keresztül a szövetség egy-másfél millió embert pillanatok alatt meg tud érinteni.