Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megszüntették az eljárást a Lelkiismeret '88 vezetője ellen

2004.05.26. 01:46
A PKKB nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője demonstráció szervezésére érkezett volna az Erzsébet térre. Tíz nap elzárásra ítélték ugyanakkor az ügyben szintén érintett N. Csabát.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden késő estébe nyúló gyorsított eljárásában megszüntette a rendzavarás szabálysértési eljárást a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője ellen, akit két társával együtt a hét végén az Erzsébet téren vett őrizetbe a rendőrség, mivel a tiltás ellenére demonstrálni akartak.

Az előállított másik férfit tíz nap elzárásra ítélték, míg a harmadik személy, egy tizenéves lány tárgyalását a bíróság, meghallgatása után, elnapolta. A bíróság a tanúvallomások és a történtekről készült videofelvétel megtekintése alapján nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője demonstráció szervezésére érkezett volna az Erzsébet térre, s azt sem, hogy ott rendbontó tevékenységet folytatott volna. A PKKB ezen döntése ellen fellebbezni nem lehet.

A bíróság ugyanakkor tíz nap elzárásra ítélte az ügyben szintén érintett N. Csabát, aki azonban jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen; a másodfokú határozat meghozataláig nem kell letöltenie büntetését.

A bíróság a tanúk meghallgatása után megállapította, hogy N. Csaba Árpád-sávos zászlót a kezében tartva azt kiabálta: "zsidók, menjetek haza Palesztinába", valamint egy fehér lepedő, transzparens is volt nála hasonló felirattal. A harmadik aktivista, a tizenéves lány meghallgatásakor elmondta, megpróbált bejutni a kordonnal körbekerített rendezvényre, ám amikor ez nem sikerült, dühében egy kis méretű papírból készült izraeli zászlót cigarettával megperzselt, és beletépett. Őt a rendőrség a zászló elégetése miatt állította elő. Az Erzsébet téren vasárnap zsidó szervezetek tartottak szolidaritási napot Izrael Állam függetlenségének évfordulója alkalmából. A rendezvénnyel egy időben akarta megtartani a Lelkiismeret '88 Csoport a "II. fővárosi goj-találkozót". Bár ezt a rendőrség megtiltotta, majd a fellebbezés után a Fővárosi Bíróság a határozatot helybenhagyta, néhányan, köztük Kocsis Imre, megjelentek a helyszínen és megpróbálták megzavarni a megemlékezést.