Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Súlyos, de titkos ok miatt mondott le a püspök

2007.03.19. 16:23
Évtizedek óta példátlan, hogy egy hosszú főpapi karrier elején lemondással távozzon valaki a magyar püspöki karból. Március 15-én jelentette be a Vatikáni Rádió, hogy XVI. Benedek pápa elfogadta a magyar katolikus főpapok egyik legfiatalabbja, az alig öt éve kinevezett Szabó Tamás, tábori püspök lemondását. A váratlan lépés okaira az Index kérdésére sem adtak magyarázatot.

Még a magyar püspöki konferencia tagjai közül is sokakat meglepett a bejelentés, hogy Szabó Tamás, katonai ordinárius lemondott püspöki rangjáról és lemondását a pápa már el is fogadta, tudta meg az Index.

Más súlyos ok miatt


Fotó: uj.katolikus.hu
A március 15-i szűkszavú hivatalos bejelentés szerint XVI. Benedek az egyházi törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa alapján döntött az alig ötvenéves és köztudomásúlag jó egészségnek örvendő püspök visszahívásáról. Az egyházi szabályok szerint püspökként még huszonöt évig, 75. életéve betöltéséig működhetett volna a tizenöt katolikus egyházmegye egyik vezetőjeként. A hivatkozott rendelkezés szerint "az a megyéspüspök, aki betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását". A felmentés szokatlan abból a szempontból is, hogy a pápa nem gondoskodott Szabó utódlásáról. A lemondással ugyanis megüresedett a püspöki kar egyik megyés püspöki pozíciója.

A tábori püspököt nem sikerült elérnünk, hivatalában pedig nem akartak részleteket elárulni a döntés hátteréről.

A honvédségnek még nem nyilatkozott

Szabó Tamás 2001-es kinevezésekor a tábori püspökség mellé Mádl Ferenc köztársasági elnök kinevezése alapján dandártábornoki rangot is kapott. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán elmondták, hogy a tábori püspök információik szerint személyes indítékok alapján döntött a lemondás mellett. Katonai rangjával kapcsolatos szándékairól a távozó püspöknek kell nyilatkoznia, a HM sajtóosztálya szerint, de mivel Szabó Tamás ezt egyelőre nem tette meg, ezért a minisztérium egyelőre nem tudja, meddig marad dandártábornok.


Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori püspök megszenteli a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót

A nuncius mellett dolgozott

1994. áprilisában a Honvédelmi Minisztérium és a Szentszék közötti megállapodás alapján hozták létre a Katonai Ordinariátust, azaz a Tábori Lelkészi Szolgálatot. felállításáról. A szervezetet Ladocsi Gáspár tábori püspök vezetésével hozták létre. Ladocsi visszavonulása után az Esztergom-budapesti segédpüspöke lett. Puskás Ferenc, az aranycsapat csatárának temetési ceremóniáján a dandártábornokká kinevezett focistát a dandártábornok, Szabó püspök kísérte az ágyútalpas vonuláson. Az életrajza szerint angolul, olaszul, németül és oroszul is jól beszélő Szabó 1993-1999 között a budapesti pápai nunciatúrán, Karl-Josef Rauber érsek titkára volt.

Szabó püspök lemondásával egyidőben jelentették be azt is, hogy XVI. Benedek pápa elfogadta a 75. életévét betöltött Seregély István egri érsek lemondását az Egri Főegyházmegye vezetéséről, és utódául a pápa Ternyák Csaba címzetes eminentianai érseket, a Papi Kongregáció titkárát nevezte ki. Az új egri érsek az 1990-es évek eleje óta Rómában tevékenykedett.