Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hozzá nem értők is plasztikáznak?

2005.01.25. 09:01
Szakvizsga nélkül végeznek plasztikai sebészeti beavatkozásokat Magyarországon, állítja az esztétikai sebészek társasága. A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága nem értesült ilyen esetről, a testület vezetője szerint egy nőgyógyász amúgy is képes plasztikai beavatkozásra.

Megfelelő szakképesítés nélkül is végeznek plasztikai műtéteket Magyarországon, állítja a plasztikai műtétekre specializálódott orvosok társasága. A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) vezetőségi tagja, Ferenczy József szerint hiába van a szükségesnél kétszer több plasztikai sebész az országban, többször is előfordult már, hogy titokban végeztek el plasztikai beavatkozást szakvizsga nélküli orvosok, írja a Magyar Hírlap.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint előfordult, hogy bőrgyógyász végzett zsírleszívást, nőgyógyász hasplasztikát. Az esetekre a sikertelen beavatkozásokat követő panaszokból derült fény, állítja.

Benoits György, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke szerint ugyanakkor nincsenek éles határok az orvosi szakmában. Hasplasztikát szerinte nőgyógyász is végezhet. Mint mondta, nem volt szakvizsga nélkül műtő orvos miatt indított ügyük.

Az MPHEST szerint idéntől törvény szabályozza, milyen szakvizsgával milyen beavatkozást lehet elvégezni. Ferenczy szerint a pácienseknek el kell kérniük orvosuktól a képesítésüket igazoló papírokat, mielőtt vállalkoznának a műtétre.

A plasztikai beavatkozások után a pácienseknek leggyakrabban esztétikai kifogásai vannak, ez azonban a magyar jogban érvényesíthetetlen, mondta el a Magyar Hírlapnak Simon Tamás. A műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd szerint a beteg csak akkor kaphat kártérítést, ha a kifogást orvosi hibára tudják visszavezetni. Ez esetben az orvos és betege általában peren kívül egyezik meg, a biztosító ilyenkor legfeljebb ötmillió forint kártérítést fizet. Simon sem tud olyan esetről, amikor valaki szakvizsga nélkül műtő orvos ellen indított volna eljárást.