Platformviták az MSZP-ben

2001.03.13. 17:20
Nem kívánt annak a levélnek a tartalmáról nyilatkozni Szili Katalin elnökhelyettes, amelyet az MSZP két platformjának vezetője, Kiss Péter és Vitányi Iván intézett a párt elnökségéhez. A két politikus úgy vélte, fordulatra van szükség a párt politikai tevékenységében, magatartásában, stílusában és kommunikációjában. A keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Szili kijelentette: Nem hajlandó a párt belső ügyeiről beszélni, ezt az újságírók tekintsék az új kommunikációs stratégia részének.
Vitányi Iván
Az MSZP két platformja, a Baloldali Tömörülés és a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform vezetői levélben fordultak a párt elnökségéhez, azonnali változtatást sürgetve a szocialisták politizálásában. A Magyar Hírlap tudomása szerint a platformok vezetői, Kiss Péter és Vitányi Iván úgy vélik: fordulatra van szükség a párt politikai tevékenységében, magatartásában, stílusában és kommunikációjában.

A miniszterelnök kritikája nem elég határozott

- A Fidesz vezette koalíció és személyesen a miniszterelnök valódi céljainak és tetteinek kritikája nem elég határozott, nem elég meggyőző - véli a két politikus. Szerintük hiányoznak a milliárdos visszaéléseket, a hatalommal való visszaélést és arroganciát azon nyomban leleplező, a miniszterelnök személyes felelősségét feltáró, a mára már elfásult lakosság figyelmét is felkeltő szocialista állásfoglalások.

A politikusok bírálják az MSZP politizálását azért is, mert szerintük a párt céljait, törekvéseit nem eléggé közérthetően fogalmazzák meg. "Amikor azt mondjuk, hogy a mi programunk a többség anyagi-társadalmi felemelkedése, a szegénység elleni küzdelem, a középrétegekhez tartozók számának növelése, akkor elvben jó, vállalható célokat fogalmazunk meg. Ennyi azonban kevés! Nincs hírértéke, nem kelti fel az emberek figyelmét. Mindenkihez szól, és ezzel valójában senkihez" - idézi a dokumentumot a Magyar Hírlap.

"Elfogadhatatlan a nagykoalíció lehetőségének lebegtetése"

A két platform vezetője 11 pontos javaslatot is tett "a különböző politikai törekvések kommunikálására, folyamatos képviseletére". A dokumentum leszögezi: elfogadhatatlan a nagykoalíció lehetőségének bármilyen nyílt vagy rejtett lebegtetése. A szerzők a választási siker feltételeként hangsúlyozzák, hogy a párt elnöke és elnöksége az eddigieknél lényegesen határozottabban vezesse az MSZP-t.

Szili: "Rendkívül jó szándékú levélről van szó"

,,Rendkívül jó szándékú levélről van szó, melynek tartalma már régen a párt elnökségének asztalán van, tehát nem újdonság a dolog"- mondta újságírói kérdésre a levélről Szili Katalin, a szocialisták alelnöke a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón. Egyúttal közölte: pártja új kommunikációs stratégiájának része, hogy nem beszél belső ügyekről. ,,Azért teszek egy megjegyzést" - tette hozzá Szili - ,,Könnyű a partvonalról befütyülni a bent játszóknak." Arra a kérdésre, hogy a levél nyomán lesznek-e személyi változások, illetve összehív-e az MSZP egy esetleges rendkívüli kongresszust, Szili Katalin nem kívánt válaszolni.  • Tippek
  • Hírek