István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Ki fizette Kósa Playboy-fotózását?

2008.12.02. 22:16
Debrecen polgármestere azt állította, hogy a debreceni MODEM kiállítótermeit kibérelte a Playboy, hogy fotókat készítsen Debrecen polgármesterről. A helyi MSZP nem találja a bartermegállapodásról szóló szerződést, szerintük soha nem is kötöttek ilyet. A galéria vezetője szerint ingyen szokták átengedni fotózásra a kiállítótermeket, de a Playboy azért egy cikkel fizetett.

Vitatott Playboy-szerződés nyilvánosságra hozatalára szólították fel szocialista politikusok kedden Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét.


Varga Zoltán és Bassel Ferenc Zsolt, az MSZP városi alelnökei sajtótájékoztatójukon emlékeztettek rá, hogy "2007. áprilisában városunk polgármestere, "Kósa Lajos a rettenthetetlen"(a Playboy interjú címe) többek között a MODEM kiállítótermeiben készített fotósorozattal hívta fel magára a bulvármédia figyelmét. A Playboyban megjelent cikk, és az újságban közölt fotókon motoron pózoló Kósa Lajos azonban már akkor megosztotta mind a média, mind Debrecen közvéleményét".

Akkori kérdésikre, hogy "Debrecen nívós kiállítócsarnokát, amely nem utolsósorban a "köz vagyona", Kósa Lajos miért használja fel saját karrierje, politikai pályája építésére", a városháza által kiadott nyilatkozatban úgy reagáltak: a helyszínek kiválasztását az újság kezdeményezte, mivel azok nem közterületre estek, a használatukkal kapcsolatos költségeket az újság állta. A MODEM esetében a galéria hirdetések formájában levásárolta a bérleti költséget, vagyis a MODEM-nek a képek bevételt hoztak.

Időközben - egy peres eljárás nyomán - a szocialista képviselők betekinthettek a Modem dokumentumaiba, s megállapították: sem a vitatott időszakban, sem azt követően a MODEM reklámszerződéseiben, sem a könyvelésében nem található a Playboy magazinnal vagy kiadójával, a MAP Magazine Kiadó Kereskedelmi Kf.-vel semmilyen reklám-, vagy együttműködési szerződés, sem arra utaló kompenzációs számla.

"Kósa Lajos és a városháza elektronikus és írott formában megjelentetett nyilatkozatai (amelyek egy része jelenleg is olvashatóak az interneten) több tízezer embert vezettek félre és csaptak be!" - jegyezte meg Varga Zolán.

Ezért felszólítják Kósa Lajost, Kovács Zoltánt, a városháza kommunikációs tanácsnokát, és Gulyás Gábort, a MODEM igazgatóját, hogy Debrecen nyilvánossága előtt tisztázzák magukat a Playboy barter-szerződés kapcsán. Ha a szerződés létezik, abban az esetben azt mutassák be, tárják a nyilvánosság elé, mutassák be a Playboy magazin azon számait, amiben láthatóak az állítólagosan "hirdetések formájában levásárolt bérleti díj".


"Ha a vitatott Playboy-szerződést bemutatni nem tudják, úgy elvárjuk Kósa Lajostól, hogy vonja le az ügy morális tanulságait, nyilvánosan kövesse meg Debrecen lakosságát (...)" - mondta Varga Zoltán.

Nem is kellett szerződés

Gulyás Gábor, a Modem ügyvezető igazgatója szerint a szocialisták tájékoztatóján "több olyan, a MODEM-et érintő kijelentés látott napvilágot, amely nem felel meg a valóságnak".

Reagálásában kifejtette: a MODEM Kht. egy szocialista politikus megkeresése után lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő képviselők a szerződéseibe és számláiba betekinthessenek.

Az erről szóló döntés nem bírósági végzés nyomán, hanem a tulajdonos képviselőivel és jogászokkal való konzultációt követően született meg. A betekintés módjáról való egyeztetésre a képviselők egy, a társaságunk 2008. évi főkönyvi kivonatainak számai alapján készült pontos listával érkeztek - az ott felsorolt iratokat és számlákat maradéktalanul átadtuk nekik - fűzte hozzá.

"A megbeszélésen szóvá tettem, hogy mivel a szocialista képviselők korábban több alkalommal valótlanságokat állítottak a MODEM-mel kapcsolatban, ezt elkerülendő bármilyen konkrét ügyben készséggel állok a rendelkezésükre. A 2007-es Playboy-interjúval kapcsolatban semmilyen kérdés, kérés nem érkezett hozzánk. Erre számos alkalom kínálkozott volna - legutóbb hétfőn délután, amikor utoljára bent járt Varga Zoltán szocialista képviselő, hogy a kollégáimtól ezúttal a látogatottságra vonatkozó adatokat kérjen" - összegezte az előzményeket Gulyás Gábor.

A konkrétan kifogásolt ügyről szólva közölte: a képviselők által a sajtótájékoztatón kifogásolt fotózás a Modem termeiben, nyitvatartási időn kívül történt. Ezt megelőzően és ezt követően is többször előfordult, hogy lehetőséget biztosítottunk az épületben történő fotózásra. Tekintettel arra, hogy a MODEM-re ez nem rótt számottevő terhet, ezért egyetlen alkalommal sem kértünk senkitől anyagi ellentételezést.

A Playboy viszont - mert fontosnak tartotta a debreceni kultúra támogatását - egy jelentős ellentételezést adott: ugyanabban a lapszámban, amelyben az interjú megjelent, képekkel illusztrált ajánlót közölt az aktuális kiállításainkról. Ennek listaára közel 400 ezer forint - amit nem kellett kifizetnünk.

Amennyiben a képviselőknek valóban gondot okoz a Playboy-szám felkutatása és benne a MODEM-anyag megkeresése, természetesen szívesen segítünk nekik - zárta nyilatkozatát a Modem igazgatója.