Valér
4 °C
8 °C

Úton van a Széchenyi-terv plusz

2001.09.29. 18:49
Bármennyire furcsa is, az amerikai tragédia első gazdasági hatásai kedvezőek, de hosszabb távon azzal kell számolni, hogy a gazdasági növekedés világszerte lelassul - hangzott el a Fidesz képviselőcsoportjának kétnapos soproni tanácskozásán szombaton tartott sajtótájékoztatón.
Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a magyar kormány felelőssége, hogy miként tudja majd áthidalni a recesszió időszakát. Ezért van szükség gazdaságélénkítő csomagra, amelyet, mint elhangzott, Széchenyi-terv pluszként aposztrofálnak a Fideszben.

Olimpia
A frakció tárgyalt az olimpia budapesti megrendezéséről is, és megállapította, hogy az elképzelés "széleskörű társadalmi támogatást élvez". A képviselőcsoport azt javasolja a parlament olimpiai albizottságainak, hogy tájékozódjanak az előkészítéssel összefüggő munkálatok helyzetéről, segítsék és támogassák mindazokat a törekvéseket, melyek a sikeres előkészítést szolgálják - áll a frakció MTI-hez eljuttatott közleményében.

Széchenyi-terv plusz

Pokorni a kedvező hatások között sorolta fel az olajár csökkenését és azt, hogy újra súlypont helyeződik az európai befektetésekre. A Fidesz elnöke szerint a recesszió idején a magyar gazdaságban mindig a megszorítások a jellemzőek. A frakció azonban, egyetértve a miniszterelnökkel, egy gazdaságélénkítő csomag beiktatását tartja célszerűnek.

Az akciócsomag elemei közül Pokorni az úthálózat bővítését, különös tekintettel a gyorsforgalmi utak fejlesztését emelte ki. Elhangzott, hogy az előrehozott strukturális hálózat bővítésének költségei elérik a 350 milliárd forintot, amelyből 2001-2002-ben 83 milliárd forintot költenek el.

Torgyán egy szavazata

Belpolitikai kérdésekre reagálva Szájer József frakcióvezető elmondta, hogy a két volt kisgazda képviselő, Kiszely Katalin és Molnár Róbert felvételével helyreállt a 194 fős koalíciós többség. Arra a felvetésre, hogy Torgyán József bejelentette: a kisgazdák nem szavazzák meg a zárszámadást Pokorni azzal reagált, hogy nem tudni pontosan, Torgyán hány képviselő nevében beszélt. "Torgyán Józsefnek ugyanis csak egy szavazata van" - szögezte le Pokroni Zoltán.