Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A MIÉP kérdései miatt kellett Medgyessy személyi dossziéja a PM-ben?

2003.02.20. 18:47
A pénzügyi tárca belső vizsgálatából kiderült, csak három komplett személyi anyagot kérettek ki az irattárból az elmúlt öt évben: ezek éppen a jelenlegi miniszterelnök és korábbi kampányfőnöke, valamint a mostani pénzügyminiszter aktái voltak.
Az elmúlt öt évben összesen három alkalmazott teljes személyi aktáját kérték ki a Pénzügyminisztérium humánpolitikai osztályán. Varga Mihály, az előző kormány minisztere Medgyessy Péter, Dobrev Klára és László Csaba dossziéját kérette be - jelentette be Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő elmondta, hogy az APEH Üldözötteinek egy László Csabát támadó beadványa nyomán derült fény éppen most a történtekre, és nem azért - mint azt Varga állítja -, hogy eltereljék a figyelmet az adóhatósági adatok kimásolásáról.

A fideszes exminiszter viszont úgy véli, rendszeresen nézett át aktákat, ám ennek a nyilvántartás már az ő idejében is törvénytelen rendszere miatt nincs nyoma. A Fidesz szerint Medgyessy aktáját az egyik MIÉP-es képviselő interpellációi miatt kellett elővenni.

Az okoknak nincs nyoma

A Horn-kormány pénzügyminisztere, Medgyessy Péter és Dobrev Klára személyi anyagát 2001 júniusában a miniszterei kabinet egyik fogalmazója, László Csaba dokumentumait pedig 2002 tavaszán a kabinetfőnök, Puskás András vitte az akkori pénzügyminiszter, Varga Mihály irodájába. Gál J. Zoltán szerint a Fidesz politikusának magyarázatai a dossziék bekéretésének okairól nem állják meg a helyüket. Varga ugyanis korábban többek között a Gresham-ügyre hivatkozott, de a kikérés jóval az ügy előtt történt, ráadásul ez nem ad magyarázatot arra, hogy Dobrev Klára adataira miért volt szükség.

Gál J. állítása szerint a kérdéses időszakban a volt miniszter által lehetséges más okként megjelölt parlamenti interpellációknak sincs nyoma az országgyűlés jegyzőkönyveiben. A kormányszóvivő szerint nem áll meg Varga azon állítása sem, hogy László Csaba adatait egy, az államtitkári megbízatása után kapott végkielégítéssel kapcsolatos állampolgári bejelentés miatt nézte át, mert ilyen bejelentést nem regisztráltak a tárcánál.

A MIÉP már akkor is kérdezett

A volt miniszter szerint viszont egykori munkahelyén most is és az előző időszakban is törvénytelenül kezelték az alkalmazottak adatait, ezért nem került elő más megvizsgált akta. Varga azt állítja ugyanis, hogy nemcsak a kérdéses három, hanem jóval több aktával találkozott minisztersége alatt. Noha a kormányszóvivő cáfolta, Varga továbbra is azt állítja, hogy a dossziéüggyel az APEH adatállományának lemásolásáról kívánják elterelni a figyelmet. Varga szerint ennek érdekében a Kehi is újranyitotta az összes, a kormányváltás után megkezdett, de időközben már lezárt vizsgálatát.

Varga szerint nem "úriemberi magatartás" hivatali utódjától, hogy mindent, még "menzai ebédjét" is kivizsgáltatja, és felszólította László Csabát, hagyja abba a minisztériumi alkalmazottak terrorizálását. Varga állítása szerint két év után nem emlékszik, miért kellett bekéretni a dossziékat, de szerinte "konkrét ügyek" voltak. Tállai András, a Fidesz volt pénzügyi államtitkára azt mondta, hogy Lentner Csaba, a MIÉP volt képviselője már 2001-ben pénzügyminisztériumi vizsgálatot igénylő ügyeket vetett fel Medgyessy Péterrel kapcsolatba, minden valószínűség szerint ezért kellett felhasználni dossziéját is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek