Judit
2 °C
7 °C

Testre szabott pályázatot írt ki a Pénzügyminisztérium?

2002.11.12. 08:57
Szakmai körökben felháborodást keltett, hogy a Pénzügyminisztérium az ÁNTSZ számítógépes infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt PHARE-tendert érzékelhetően a Sun Microsystem Kft. képességeire írta ki - értesült a Magyar Hírlap.
A PM a tendert az észrevételek hatására korrigálta, de az új tenderanyag sem teremt egyenlő feltételeket a konkurens cégeknek, várhatóan a kiszemelt pályázó lesz a nyertes. A pénzt az EU adja, az EU-támogatások Hivatala szerint tiszta a verseny.

Sunra szabott feltételek?

A gyanú onnan ered, hogy a pályázók szerint a megkívánt szerverek paraméterei kizárólag a Sun rendszereire illenek, de volt olyan kikötés is, melyet a Sun Microsystem Kft. szerverén kívül semmi mással nem lehet teljesíteni. A szakemberek szerint viszont maga a feladat nem indokolta, hogy ezeket a specifikációkat alkalmazzák.

Az egyik érintett azt mondta, hogy a korrekció előtti első forduló annyira kirívóan a Sunra volt kiírva, hogy az tarthatatlan volt. Most ugyanez burkoltabban jelenik meg. Ez majd az eredményhirdetéskor kiderül - idézte a Magyar Hírlap a panaszos pályázót.

Új versenyt indítanak?

Az ügy kínos lehet, mert a pénzt az Európai Unió adja, amely befagyaszthatja a támogatásokat, ha nem tiszta a verseny. A korrupció gyanúja nem tesz jót az ország megítélésének, ezért sokan úgy vélik: új versenyt kellene indítani.

A két legnagyobb rivális, az IBM Magyarország Kft. és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A Magyar Hírlap úgy tudja, az IBM nem pályázott, a HP a tender egyes részeire csupán. A Sun Microsystem Kft. ügyvezető igazgatója szerint mindig másnak jók a feltételek. Keresztesi János elmondta: szerinte nem nekik, hanem a Fujitsu-Siemens Kft.-nek kedvezett jobban a kiírás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?