Donát
-4 °C
2 °C

Panamagyanú Szegeden

2005.07.07. 10:33
Kapcsolódók (8)
A Holt-Maros vidéke rehabilitációjának tervezésében és kivitelezésében is részt vevő személyek vettek jutányos áron telkeket a környéken. A HVG szerint a fejlesztések miatt a legdrágább telek értéke is hatszorosára nőtt. Egy majdnem titokban felépített Maros-híd huszonnégyszeresére növelte Bartha László fideszes expolgármester telkének értékét.

Panamagyanús szegedi ingatlanügyekről számolt be a HVG. A hetilap értesülései szerint 2000-ben meglehetősen nyomott áron került három, a Holt-Maros környékének rehabilitációjában érintett személy tulajdonába két nagyméretű építési telek. A harmadik telket 2003-ban Bartha László, a város fideszes expolgármestere vásárolta meg.

Titokban épült híd

A telkek értékét ugrásszerűen növelheti egy szinte titokban felépített híd közelgő átadása. Az akár egy kamiont is elbíró, de csak egysávos híd építéséről annyira nem tudtak az önkormányzatnál, hogy az építkezés kezdete után hetekkel a jegyzői iroda fotósokat küldött a helyszínre, hogy fényképes beszámolót készítsenek a területen zajló munkálatokról. Pedig a híd közpénzből, a Hol-Maros környékének rehabilitációjára elkülönített alapból épült, írja a HVG.

A hídépítés mellett a területet a közelmúltban közművesítették, ez is növelte a három, közvetlenül a híd közelében fekvő telek értékét.

Barátok és üzletfelek

A három ingatlan közül kettő már 2000-ben a rehabilitációs programban érintettek tulajdonába került. Az egyik, 1437 nm-es ingatlant Novák Gyula, a tájrehabilitációt vezénylő önkormányzati cég, az SZVMF Szegedi Vízközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója vette meg 1,8681 millió forintért. A másik, 2443 nm-es telket a kivitelező cég, a Szevizép Szerkezet és Vízépítő Rt. mélyépítési divíziójának főmérnöke, Mészáros István, illetve az önkormányzat jogi ügyeiben korábban közreműködő Sulyok és Ádám Ügyvédi Iroda egyik tagja, Ádám Attila felesége vette meg 14/25-11/25 tulajdoni arányban 14,658 millió forintért. (Utóbbi telek eddig is megközelíthető volt közútról, a másik kettő csak a híd átadása után lesz az.)

Ádám - a 2003-ban szintén telket (egy 1887 nm-es korábban kert, most már beépítetlen terület bejegyzésű területet) vásárló Bartha támogatásával - idén megpályázta a Fidesz szegedi szervezetének elnöki posztját, később azonban az esélyeket felmérve visszalépett.

Huszonnégyszeres haszon

A 2003-ban Bartha tulajdonába került telket 2000-ben Csíkos Attiláné vette meg 2,4531 millió forintért. Bár a telek már nem volt az önkormányzat tulajdonában, a hivatal haszonbérleti szerződést kötött a telket addig is bérlő Bakos Endrével. Bakos, amikor értesült a telek eladásáról, bíróságon támadta meg az adásvételi szerződést, egyben kérte elővásárlási jogának megállapítását. Keresetét elutasították.

Bartha már polgármesteri megbízatásának lejárta után, 2003 júniusában vette meg a telket 2,8 millió forintért. Mint a HVG-nek elmondta, az önkormányzat a városi közgyűlés döntése alapján értékesítette az ingatlanokat. Ő maga sem üzletelni akart, csak már "régóta tervezi egy családi ház építését".

A HVG értesülései szerint mind a négy új telektulajdonosnak tisztában kellett lennie a telkek várható értéknövekedésével, mivel részt vettek a környék rehabilitációjának tervezésében, kivitelezésében. És hogy mekkora üzlet is volt a Holt-Maros partján telket venni, azt bizonyítja, hogy most Kóczy telkével szemben egy 600 nm-es telket 21 millió forintért árulnak, azaz négyzetméterenként hatszor annyiért, mint amennyiért Kóczy, és huszonnégyszer annyiért, amennyiért Bartha vásárolta telkét.