Krisztina
19 °C
25 °C

Zsúfoltság miatt sérül az orvosi titoktartás

2008.07.09. 21:08
Időhiány és zsúfoltság lehet az oka annak, hogy sérül az orvosi titoktartás, bár alig tízen tettek panaszt az Egészségbiztosítási Felügyeletnél. Az orvosi kamara etikai bizottságához a nem elég alapos tájékoztatás miatt fordulnak a legtöbben.

Orvosi titoktartás megsértése miatt érkeznek panaszok az Egészségbiztosítási Felügyelethez. Ilyen például, ha a pácienssel a folyosón közlik a betegségét. Ezek ugyan nem mindennapos esetek, de az egyik legalapvetőbb betegjog sérül ezzel. A szakemberek szerint az időhiány, vagy a zsúfoltság miatt fordulhat elő ilyen hiba, számolt be az RTL Híradó.

Az orvosi titoktartás megsértése miatt eddig alig tízen tettek panaszt. A felügyeleti panaszlistát a hosszú várakozások, és az ellátás rossz ütemezése vezeti. Az orvosi kamara etikai bizottságához pedig a nem elég alapos tájékoztatás miatt fordulnak a legtöbben.

A felügyelethez olyan panasz is érkezett, hogy egy nőgyógyászati vizsgálatra érkező nőt nyitott ablak mellett, egy földszinti helyiségben akartak megvizsgálni. A nő kérte az orvost, hogy csukja be az ablakot. Később panaszt tett a felügyeltnél, ahol megállapították az orvosi titoktartás megsértését.

Egy másik esetben a váróban kérdezték ki a betegeket, a harmadik esetben a nővérpultnál beszélgettek az egészségügyi dolgozók betegek jelenlétében az egyes betegek állapotáról, betegségéről, és volt olyan eset, amikor egyszerre vizsgáltak meg több beteget, mondta Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke.

A szabály nyilván többször sérül, mint ahány panasz érkezik, a várakozók száma, a rendelő helyiségek mérete, az egymást gyorsan váltó betegek körforgása, ez mind megteremthet egy-egy olyan pillanatot, amikor ez a hiba előfordulhat, mondta Harsányi László, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke.

Ha bebizonyosodik a titoksértés, azért 10 és 100 ezer forint közötti bírság szabható ki.