József, Bánk
-7 °C
0 °C

Orbán és a Fidesz-traktor

2005.02.07. 14:39
A Hajdú-Bihar megyei Pocsajon kezdett országjárásba vasárnap Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Reggel istentiszteletre ment, délután felkeresett egy gazdát, ivott két felest egy kocsmában, majd fórumon biztatta a falusiakat: szervezzék meg magukat és faluparlamenteken fogalmazzák meg követeléseiket. Az Index nyomába szegődött az álruha nélküli Mátyás királynak, és megtudta, hogyan működik a Fidesz-traktor.

Reggel nyolckor indul a Fidesz mikrobusza a párt székháza elől, de az országjáró pártelnök már szombaton a helyszínre ment, hogy a Hajdúságban kezdhesse napját. Az első verzió szerint Berettyóújfaluban találkoznánk a volt miniszterelnökkel és stábjával, útközben azonban kiderül, Pocsajra kell mennünk. Fél óráig úgy tűnik, mégis Berettyóújfalu, aztán mégis inkább Pocsaj. Berettyóújfaluban Orbán a helyi fideszesekkel, polgári körösökkel és az ottani médiával találkozik, de állítólag nem érdemes mennünk, mert nem biztos, hogy találkozhatnánk vele.

Hallgassuk meg egymást a Centrálban

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Pocsajon így aztán van időnk megtekinteni a falufórum előkészületeit. A már megszokott "munka, otthon, biztonság" mellett a helyi tornaterem falára került a "hallgassuk meg egymást" jelmondat is - Orbán a bejelentés szerint azért járja az országot, hogy instrukciókat gyűjtsön országértékelő beszédéhez. A háromezres faluban vasárnap egyetlen vendéglátó-ipari egység működik: a Centrál kocsma, amely később a pártelnöki vizit egyik fontos állomásává válik. Addig is Fütyülős szilvapálinkával küzdünk a kollégákkal a hideg ellen, és hangolódunk a vidéki életérzésre.

A személyzet négy napja tud a fontos vendég érkezéséről, de a kocsmáros szerint a nemzeti színű és az EU-zászló nem Orbán miatt díszeleg a kocsmaajtón, hanem az EU-csatlakozás alkalmából. A Centrál egyébként már olyan fontos embereket is vendégül látott, mint Kósa Lajos debreceni polgármester vagy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. Az egység felszereléséhez tartozó boxgép láttán elmerengünk; álomszerű volna, ha Orbán megmutatná ütőerejét a világnak. De persze nem mutatta meg.

Szilvórium és kutya-macska barátság

Még jó időben, a hivatalosságok előtt negyed órával érkezünk Szentesi Zoltán gazdához, az ő portáját tekinti meg Orbán. Szentesit a polgármester választotta ki, a gazda szerint talán azért, mert az ő gazdasága Pocsajon a legnagyobb, ráadásul szimpatizál is a Fidesszel, bár nem tagja a pártnak.

A pártelnöki vizit egy kupica tizenhat éves szilvóriummal kezdődik. Orbán a fényképezőgépek kereszttűzében szerénykedik: nem inna, mert még nem evett semmit, de végül legyűri a felest, majd az Index riporterére pillantva konstatálja, hogy városi újságok is képviseltetik magukat. A diskurzus elején még fotózhatunk, és megtudhatjuk, hogy Orbánéknál is hasonló cserépkályha volt, mint a pocsaji gazda vályogházában.

Félórás várakozás következik, a tévések-fotósok jobb híján a kutya-macska barátságot dokumentálják. Mire mindenki kockára fagyott, a firkászok is kapnak a tizenhat éves pálinkából. Istállóvizit következik. A gazda 56 tehenet tart, részben ridegtartásban: az istállókban nincs fűtés. Orbán érdeklődésére Szentesi gazda elárulja, hogy félévente kell almozni, és az is kiderül, hogy a család este nyolckor tér nyugovóra, és hajnali háromkor kel.

Nem abban a helyzetben

A tanyaprojekt után Orbán és stábja a kocsmaprogramra indulna, de a kapuban helyi asszonyságok állják útját, és a gyógyszeráremelés ellen tiltakoznak. "Igyekszem, igyekszem, de értsék meg, most nem vagyok abban a helyzetben, hogy befolyásom legyen az áremelésekre" - mondja Orbán. A rajongók csalódottak.

A neves látogató hírére az egész falu az utcánra vonul, hogy integethessen az Orbán-konvojnak. Mivel nem tudni, melyik csodakocsiban ül a nagyember, minden idegen autó - a mienk is - megkapja a lengetést. A kocsmában úgy tervezik, különteremben fogadják a volt miniszterelnököt, de a stáb másként dönt: közvetlenebb kapcsolat alakítható ki, ha füstös légtérben, viszont emberek közt látszik Orbán Viktor. A pártelnök mindenkivel lekezel, aztán rögtönzött sajtótájékoztatón értékeli a gazdalátogatást: a mezőgazdaságból élők kilátástalan helyzetben vannak.

A Fidesz-traktor erős, és csak előre megy

#alt# Orbán felidézi Szentesi gazda mondatait, aki azt mondta, neki Fidesz-traktora van, vagyis az Orbán-kormány idején, gépvásárlási támogatásból jutott géphez. "A Fidesz-traktor erős, és csak előre tud menni" - idézte Orbán a gazdát. Az exkormányfő az Index érdeklődésére Gyurcsány miniszterelnök szavaira is reagált megjegyezve, hogy utoljára egy rendőrtől hallotta '88-89 tájékán, hogy fogja be a száját, azokon a március 15-ikéken, amelyeken "veled voltam ott" - utalt riporterünk mozgalmas mozgalmi gyerekkorára.

A rögtönzött tájékoztató után egy ittas helyi munkanélküli úgy érzi, Orbánnak kell kiöntenie a lelkét, és rajta kell számon kérnie, hogy nincs munkája, illetve, hogy a megjelent sajtómunkások annyit kereshetnek összességében, mint az egész falu húsz százaléka. Orbán állja a sarat, és meghívja az elégedetlenkedőt a falufórumra, amit Rákay Kétmillióanvagyunk Phillip és az egykori népkedvenc, az exdeltás Kudlik Júlia celebrál.

Senki sem tökéletes

Orbán a falufórumon is igyekszik civilként viselkedni, barna öltönye öreguras imázst kölcsönöz az önkritikus pártvezérnek, aki többször hangsúlyozza a kizárólag rajongókból összeállt hallgatóságnak, hogy sem ő, sem a Fidesz nem tökéletes.

A politikus faluparlamentek megszervezésében látja a vidék jövőjét, de arra is biztatja a megjelenteket, hogy ajánlják fel munkaóráikat a pártnak. "Nemcsak plakátolni kell, az is segítség lehet, ha valaki kétórányi gyermekmegőrzést vállal, hogy a többi aktivista addig dolgozhasson." Emellett abban látja a győzelem esélyét, hogy mindenki beszélgessen barátaival, ismerőseivel - nemcsak azokkal, akik velük értenek egyet, hanem mindenkivel.

Kormányozni kéne

Meglepő mód Orbán Bushsal példálózik, aki elvesztette az összes tévévitát, mégis nyerni tudott, mert az emberek beszélgettek egymással. A média fontos, de az emberekkel beszélgetni még fontosabb, összegez a végén Orbán Viktor, és gondosan megismétli a kormánynak szóló, mostanában gyakran elhangzó fideszes alaptézist: kormányozni kéne, nem pedig csak beszélni, beszélni, beszélni.